Inšpirujte sa od profesionála: Takto robí pesto z medvedieho cesnaku Marek Ort!

Sezóna medvedieho cesnaku už pomaly, ale isto končí, no ak ešte máte tú možnosť, rozhodne sa oplatí nazbierať si túto zázračnú rastlinu a pripraviť z nej fantastické recepty. Presne ako Marek Ort v dnešnej časti Mojej mamy.

Medvedí cesnak u nás rastie od marca do apríla. Jeho chuť vám môže pripomínať pažítku skombinovanú s cesnakom, preto je výborný na dochucovanie pokrmov. Okrem toho je tiež účinným liekom, ktorý vám môže pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Znižuje tlak, pomáha v boji s cholesterolom a pri kŕčových žilách, čistí cievy. Má detoxikačné schopnosti, pomáha pri žalúdočných problémoch, akými sú hnačka, zápcha či plynatosť a tiež má preventívne účinky voči rakovine hrubého čreva. Pomáha pri migrénach, používa sa pri liečbe horných dýchacích ciest, napríklad pri astme či zápale priedušiek a, samozrejme, posilňuje imunitu. Aby ste z medvedieho cesnaka mali úžitok čo najdlhšie, pripravte si z neho pesto. Je to skvelý spôsob, ako konzumovať medvedí cesnak dlhodobo a stále so zachovanými živinami. 

Marek Ort a jeho pesto z medvedieho cesnaku Marek Ort a jeho pesto z medvedieho cesnaku Zdroj: TV JOJ

​Príprava pesta prebieha bez tepelnej úpravy a je naozaj veľmi jednoduchá. Dnes ho bude v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja robiť aj špecialista Marek Ort. Pesto z medvedieho cesnaku totiž bude súčasťou jeho receptu na cuketové špagety so strateným vajcom. Do jeho receptu na pesto z medvedieho cesnaku použil okrem medvedieho cesnaku aj panenský olivový olej, soľ, ale aj píniové oriešky a parmezán. "Píniové oriešky môžeme pokojne nahradiť aj inými, napríklad vlašskými, ktoré sú bežnejšie. Pínové orechy opražíme a pustia svoju chuť. Orechy pesto zároveň trocha aj zahustia a dodajú slanosť a orieškovú chuť. Pokojne ich môžeme dať aj viac. Niekto robí pesto nahrubšie a niekto ho úplne rozmixuje. Ja ho budem mať nahrubšie," prezradil Marek Ort. Jeho kolega šéfkuchár Michal Konrád zas pripomenul, že počas praženia píniových orieškov musíme byť opatrní, aby nám nezhoreli, čo sa môže raz-dva stať, keďže sú pomerne mastné. Ako bude vyzerať ich výsledný recept i samotné pesto uvidíte už dnes večer v Mojej mame. 

Sledujte reláciu Moja mama varí lepšie ako tvoja dnes o 18:00 na JOJke!

Tagy: Marek Ort