Moja mama - recepty - Losos na koprovej omacke s kuskusom

Losos na kôprovej omáčke s kuskusom

Veľmi jednoduchý recept na obľúbeného lososa od Horvátovej a Arvu.

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 15 minút


• Losos filet s kožou 500g
• Kôpor čerstvý 1čl
• Kuskus 200g
• Vývar 500ml
• Korenie
• Soľ
• Hladká múka 1pl
• Maslo 150g
• Mlieko 300ml
• Jablčný ocot 1pl
• Citrón 1ks
• Olivový olej

Kožu lososa očistite od šupín ostrým filetovacím nožíkom, narežte na porcie, poriadne osoľte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Následne papierovou utierkou opatrne prebytočnú soľ odstráňte a rybu osušte. Kôpor nasekajte na jemno, citrón umyte a nakrájajte na kolieska. Mlieko zohrejte.


Vývar dajte zovrieť do stredného kastróla, pridajte doň kuskus, mierne osoľte, stiahnite z ohňa a prikryté nechajte 10 – 15 minút odpočívať. Po tomto čase zľahka premiešajte vidličkou a dochuťte soľou a korením.


Na väčšej panvici rozohrejte 100g masla (nesmie sa však pražiť) a pridajte doň filety lososa kožou dolu. Približne po 1 – 2 minútach panvicu nahnite a polievkovou lyžicou oblievajte filtey rozpáleným maslom zhora. Opekajte takto 5 – 7 minút podľa hrúbky ryby na miernom ohni. Pokiaľ máte v kuchyni vpichový termometer, použite ho. Keď vnútro ryby dosiahne 75 – 80 °C, je hotová.


Omáčku pripravíte na báze bešamelu. V strednom kastróle roztopte zvyšok masla a cez sitko ho zaprášte 1pl hladkej múky. Za stáleho miešania upražte múku v masle do svetlo hneda a začnite prilievať teplé mlieko. Najprv pridajte len menšiu časť, miešajte a nechajte zhustnúť. Potom prilejte zvyšok a zmes rozmiešajte do jemna. Nechajte prevrieť, pridajte kôpor, dochuťte soľou, korením, prípadne jablčným octom.


Na plytký tanier servírujte kuskus, filet lososa, polejte hotovou omáčkou, pridajte koliesko citrónu, prípadne ozdobte zvyškami čerstvého kôpru.


TIP* Používajte v kuchyni termometer. Najviac sa vám bude hodiť vpichový, ktorým môžete testovať teplotu mäsa vo vnútri ešte počas varenia. Takýmto spôsobom zaručíte vždy 100% požadovaný stupeň prepečenia a zároveň zdravotnú nezávadnosť jedla.

Michael Strasser

Michael Strasser

Viac článkov od autora