Najväčšia módna záhada je odhalená: Ako vznikajú trendy a kto ich vlastne vymýšľa?

Či už módu a nakupovanie milujete, alebo je pre vás oblečenie len nutnosťou, určite ste sa aspoň raz v živote zamýšľali nad tým, kto a podľa čoho vlastne určuje, čo je v móde a čo už nie. Ako vznikajú módne trendy? Porotca a módny expert Marián Hornyák vysvetlil, ako to funguje!

Ostrieľaný porotca z Nákupných maniačok sa predstavil v pondelkovej časti Inkognita ako tajný hosť. Po tom, čo hádači prišli na jeho meno, nasledoval obligátny rozhovor. Okrem obľúbenej relácie sa bavili aj o móde a moderátor Vlado Voštinár mu položil otázku, na ktorú by zrejme každý z nás chcel poznať odpoveď, no zatiaľ sa nemal koho spýtať. „Mňa by zaujímalo...módni návrhári väčšinou na úvod sezóny povedia: farby jesene budú takéto. Kto im to povedal? Ako na to prídu?“ spýtal sa Vlado. „Je to celkom zaujímavý a zložitý proces. Existujú na svete „módni rešeršisti“ a sú to rôzni ľudia, ktorí prenikajú do subkultúr a komunít v zaujímavých mestách, v Londýne, v Paríži, v New Yorku, a snažia sa vycítiť a vychytať zaujímavé trendy a prúdy, ktoré vznikajú v podhubí. Robia takzvané rešerše farieb, vzorov, motívov a z tohto potom vznikajú nové kolekcie, nové látky…,“ vysvetlil Marián.

Moderátor sa tiež pýtal, aké atribúty by mal mať dokonalý dámsky outfit. Porotca mu odpovedal pomerne jednoznačne. Je to hlavne súlad s tou ženou. Keď si žena vie vyskladať na seba proporčne, farebne, materiálovo zaujímavú kompozíciu, je to chodiaca socha, na ktorú je radosť pozerať. Ja stále hovorím, že ženám najviac pristane sebavedomie a to oblečenie k tomu môže veľmi pomôcť. Keď ho ešte vedia zladiť, tak je to potom dokonalý celok,“ doplnil s úsmevom.

Sledujte ikonické Nákupné maniačky každý pracovný deň o 15:50 a obľúbené Inkognito každý pondelok o 20:40 na JOJke!