Riziko alebo prirodzená vec? Domáci pôrod nie je pre každého!

Ako je to u nás na Slovensku?

V seriáli SOM MAMA sa stretávame s rôznymi typmi matiek, ktoré majú svoje vlastné pohľady nielen na výchovu detí, ale dokonca aj na samotný pôrod. Jedna z postáv, biomatka Kvetena, je zásadne proti akýmkoľvek zásahom lekárov už pred samotným pôrodom a opovrhuje nemocnicami. Podľa nej totiž všetko zvládne sama a najradšej by bola, keby dieťatko prišlo na svet takzvanou prirodzenou cestou, a to priamo u nej doma. Kvetena nie je rozhodne jediná, ktorá si vie predstaviť pôrod mimo nemocnice. Aj mnohé ženy na Slovensku uvažujú alebo skúsili túto cestu príchodu dieťatka na svet. Motivácia mamičiek môže byť rôzna. Túžia po intimite, v radostnom okamihu chcú byť len so svojimi najbližšími a bezprostredne po pôrode chcú mať svoje dieťa pri sebe. Ďalším dôvodom môže byť tiež nedôvera zdravotníctvo.

S príchodom dieťatka v domácom prostredí to však rozhodne nie také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Navyše netreba zabúdať ani na zákon 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti. 

Viktória „Kvetena“ Rakovská - Daniela Šencová Viktória „Kvetena“ Rakovská - Daniela Šencová Zdroj: joj.sk

Treba uviesť, že naše zákony vyslovene nezakazujú žene rodiť doma, pokiaľ je domáci pôrod vnímaný ako neodkladná zdravotná starostlivosť. A na druhej strane ani neprikazuje žene rodiť v zdravotníckom zariadení.

Legislatíva rovnako upravuje rozsah činnosti pôrodnej asistentky, ktorá môže svoju prácu vykonávať v akomkoľvek prostredí, vrátane domáceho, ambulantného, v nemocniciach, alebo na klinikách.

Ak mamička rodí v nemocnici, je za ňu aj dieťatko zodpovedné zdravotnícke zariadenie a personál. V prípade, že ide o akútny pôrod, nikto z prítomných nebude stíhaný, keďže ide o poskytnutie prvej pomoci a neodkladnej zdravotníckej starostlivosti. No pri domácom pôrode je to už o niečo zložitejšie. Ak takýto pôrod vykonáva lekár, je zodpovedný za život a zdravie rodičky i dieťatka. Ak ide o pôrodnú asistentku s licenciou, ktorá ju oprávňuje vykonávať prax samostatne, zodpovedná je zas ona. V prípade, žeby pri pôrode neasistoval nikto z uvedených odborníkov, ale matka by sa rozhodla rodiť úplne sama, respektíve s partnerom či blízkymi, a to bez lekárskej pomoci, zodpovednosť v prípade ohrozenia života či zdravia dieťaťa a trestnoprávne dôsledky by znášali oni. 

Mamička si teda už dnes môže vybrať, kde chce priviesť na svet svojho potomka. Musí si však predtým podrobne preštudovať nielen všetky náležitosti, ktoré sa spájajú s pôrodom v prirodzenom prostredí. 

Sledujte seriál SOM MAMA vždy v stredu o 20:35 na JOJke!