Je Trhlina založená na reálnych príbehoch? Jasno v tom nemá ani samotný Jozef Karika!

Rozhodne nie je jednoduché urobiť si vlastný záver o tom, ako veľmi je príbeh z Tríbeča pravdivý a v akej miere ide o fikciu. Jasno v tom nemá ani samotný autor knižnej predlohy - spisovateľ Jozej Karika.

Na JOJku prichádza mysteriózny dvojdielny film Trhlina. Na rozdiel od filmovej verzie sa v tej televíznej objavia aj viaceré zábery, ktoré v kinách diváci nemali možnosť vidieť. Námetom filmu je rovnomenná kniha, ktorej autorom je spisovateľ Jozef Karika. Ako sám autor hovorí, Trhlina je o jednej z najväčších záhad na Slovensku. Tou je nevysvetliteľné a tajomné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Deje sa to pritom desiatky, ba až stovky rokov. "Námet vznikol pomerne netradične. Kontaktoval ma čitateľ mojej knihy Strach, ktorý mi tvrdil, že má fantastický námet, k čomu ja bývam dosť skeptický. Niečo ma na tom ale zaujalo. On mi to porozprával. Doteraz nemám presný názor na to, či tomu naozaj veril, no myslím, že áno," prezradil autor, ktorý čitateľovo rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy.

Jozef Karika - Trhlina Jozef Karika - Trhlina Zdroj: TV JOJ

Na jej stránkach rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad. Zároveň poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Jozef Karika považuje už vznik samotnej knižky za poriadnu záhadu:"Je to desivé. Keď vám niekto z mäsa a kostí rozpráva niečo takéto, neviete, či je to blázon, alebo je to skrytá kamera a niekto vás chce nachytať, alebo naozaj niečo zažil, alebo čo za tým bolo. Bolo za tým to, že mal zmenené stavy vedomia z drog, vyčerpania alebo z niečoho iného? Alebo je to naozaj všetko pravda?"

Karika priznáva, že išlo o taký desivý príbeh, že ho jednoducho musel spracovať. Následne si začal hľadať aj ďalšie veci. Zistil, že ide o záhadu, ktorá siaha hlboko do histórie. Mnohé fakty pritom v skutočnosti reálne sedeli. Aj priamo v knihe sú odkazy na články, ktoré sú z konca 19. storočia. "Existujú rôzne teórie, že v zemi sú trhliny či jaskynný systém, do ktorého sa mohli dvaja-traja prepadnúť, čo bolo základom pre ďalšie teórie. Je to však na divákoch a čitateľoch, aby si utvorili svoj názor. Je to moja jediná kniha, pri ktorej neviem úplne, kde končí fikcia a kde začína realita. Myslím, že časť je mystifikáciou, no kde presne je hranica medzi realitou a fikciou, neviem povedať," hovorí spisovateľ. Úplné odpovede na tieto otázky však podľa neho nedáva ani samotný film. Následne si čitateľ i divák kladie milión otázok, z ktorých behá mráz po chrbte.

Sledujte prvú časť dvojdielneho filmu Trhlina v utorok o 20:35 na JOJke!