Strach a napätie, ktoré sa dajú krájať: Prichádza Trhlina inšpirovaná skutočnými udalosťami!

Už dnes večer uvidíte na JOJke dvojdielnu verziu filmového trháku Trhlina, ktorý zožal tento rok v kinách obrovský úspech. Môže za to nielen samotný mystický námet, ale aj skvelé spracovanie od režiséra Petra Bebjaka.

Trhlina - Matej Marušin a Mária Bartalos Havranová Trhlina - Matej Marušin a Mária Bartalos Havranová Zdroj: TV JOJ

Na JOJku už dnes večer prichádza mysteriózny dvojdielny film Trhlina. Na rozdiel od filmovej verzie sa v tej televíznej objavia aj viaceré zábery, ktoré v kinách diváci nemali možnosť vidieť. Námetom filmu je rovnomenná kniha, ktorej autorom je spisovateľ Jozef Karika. Ako sám autor hovorí, Trhlina je o jednej z najväčších záhad na Slovensku. Tou je nevysvetliteľné a tajomné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Deje sa to pritom desiatky, ba až stovky rokov. Autor sa k téme dostal náhodou, keď mu neznámy muž vyrozprával príbeh o záhadných zmiznutiach ľudí v pohorí Tribeč. Kniha zaujala aj režiséra Petra Bebjaka, ktorý sám vyrastal v blízkosti tohto pohoria a príbehy si pamätal z detstva. Hlavný hrdina filmu Igor (Matej Marušin) objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč, a keď sa po vyše dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, mal na tele čudné popáleniny a zranenia.

Bol dezorientovaný, nedokázal vysvetliť, čo sa mu stalo a už nikdy sa nespamätal. Igor pátra ďalej a s údivom zisťuje, že Fischerov prípad nie je ojedinelý – zmienky o tajomnom miznutí ľudí v tomto pohorí siahajú hlboko do histórie. Hrôzostrašných prípadov pribúda. Igor s priateľkou Miou (Mária Bartalos), konšpirátorom Andrejom (Dávid Hartl) a tvrdým skeptikom Dávidom (Tomáš Maštalír) preniká čoraz hlbšie a odhaľuje skutočnosti, ktoré sú oveľa desivejšie, než akákoľvek fantázia. Vyberú sa na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu. Práve postava Dávida je vo filme zahalená rúškom tajomstva. Podľa autora literárnej predlohy je Trhlina najsilnejšia v tom, keď sa nevysvetľuje,  keď si ju či už čitateľ alebo divák vysvetlí po svojom. "Námet vznikol pomerne netradične. Kontaktoval ma čitateľ mojej knihy Strach, ktorý mi tvrdil, že má fantastický námet, k čomu ja bývam dosť skeptický. Niečo ma na tom ale zaujalo. On mi to porozprával. Doteraz nemám presný názor na to, či tomu naozaj veril, no myslím, že áno,"  prezradil Jozef Karika, ktorý čitateľovo rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy. Aj vďaka tomu následne vznikol film, ktorého prvú časť vysielame už dnes večer na JOJke. 

Sledujte prvú časť dvojdielneho filmu Trhlina dnes o 20:35 na JOJke!