Vie štát nejako pomôcť rodinám, aké vidíme v Siedmom nebi? Toto si myslí Richard Sulík!

V nedeľňajšej časti obľúbeného Siedmeho neba sme videli príbeh statočného Jozefa, ktorý je pre svoje tri deti už niekoľko rokov otcom aj matkou zároveň. Okrem vážneho zdravotného stavu ho trápi aj veľmi zlá finančná situácia.

Najväčšími problémami tejto rodiny sú dve veci – Jozefov vážny zdravotný stav a zlá finančná situácia, do ktorej sa dostali. Päťdesiatnik musel pre svoje diagnózy prestať pracovať a jeho jediným príjmom je invalidný dôchodok vo výške 247 eur. Uživiť z tejto sumy štvorčlennú rodinu, v ktorej sú tri školopovinné deti, je nesmierne ťažké. Priam nemožné. Hovoriť o nejakej prerábke staršieho domu, v ktorom bývali, bolo absolútne nerealistické. Nuž, a práve s tým rodine pomohol politik Richard Sulík. Naozaj významným spôsobom sa finančne i manuálne zapojil do akcie pomoci a vytvoril pre Jozefa a jeho tri deti naozaj krásne prostredie na život. „Mne sa konkrétne na tomto príbehu páčilo najviac to, že tam sú tri malé deti, ktoré sú veľmi šikovné. Nechápem, ako mohli deti s tým talentom, ktorý majú, skončiť v pomocnej škole. Ja si myslím, že to je nejaký omyl úradov. Tie deti majú život pred sebou a dúfam, že sme im dokázali dať dobrý štart. Že dokončia svoje vzdelanie a veľmi si želám, aby mali lepší život ako ich otec,“ povedal pre joj.sk šéf liberálov.

V7N - JOzef s rodinou Zdroj: TV JOJ

Politici sa v Siedmom nebi zapájajú do akcie pomoci práve preto, aby boli reálne konfrontovaní s podmienkami, v akých bežní ľudia po celom Slovensku žijú. Práve táto relácia totiž niekoľko rokov poukazuje na diery v systéme i na sito pomoci, ktorým mnohí ľudia prepadávajú. Mnohí sa preto pýtajú, ako z toho von? „Treba sa rozlúčiť s predstavou, že štát dokáže efektívne pomôcť každému. V tom momente, keď pomôže tomu poslednému, ktorý pomoc potrebuje, už by bol značný počet ľudí, ktorí by tú pomoc dostávali, ale by ju nepotrebovali tak veľmi, ako ten posledný. Zákonodarca jednoducho nemá tak ostrý skalpel, aby dokázal vystrihnúť presne tých, ktorí potrebujú pomoc. Preto ten sociálny systém je jedno, ako dlho sa bude zdokonaľovať, nikdy nebude dokonalý. A preto je veľmi dôležitá charita a aj takéto relácie. A to mi na tom imponuje,“ zhodnotil Sulík. Najsociálnejšia politika je dostatok príležitostí, dostatok pracovných miest, a preto sa snažíme aj pre tieto deti vytvoriť aspoň dostatok príležitostí do budúcna,“ doplnila Jana Bittó Cigániková.

V7N - Sulik Zdroj: TV JOJ