Zima sa nekončí! TOP 10 zaujímavostí o filme Snehuliak!

Zima sa ani zďaleka nekončí. Možno aj snežiť bude. Ak máte radi stavanie snehuliakov, po tomto filme si to možno rozmyslíte...

​Harry Hole je enfant terrible tímu, vyšetrujúceho zločiny v nórskej metropole. Na jednej strane je to výnimočne dobrý detektív, ktorého netradičné metódy skoro vždy vedú k úspechu, na strane druhej ide o nezodpovedného alkoholika s toľkými prehreškami, že ich už ďalej nechcú prehliadať nielen jeho nadriadení, ale ani jeho priateľka Rachel, s ktorou sa práve rozišiel. Jediné, čo stojí medzi ním a pitím, je prípad, ktorý by ho priviedol na iné myšlienky. Na smolu jednej ženy, ktorá zmizla uprostred noci zo svojho domu a o pár dní neskôr ju našli brutálne zavraždenú, sa Harry práve dočkal. Postavený snehuliak, ktorý na mieste činu zostal ako jediná indícia, naznačuje, že tento páchateľ sa chce hrať a že sa zrejme párkrát takto hral aj v minulosti. A že ho to baví čím ďalej viac a nemá v pláne s tým prestať. Hoci Harrymu v pátraní pomáha brilantná mladá vyšetrovateľka Katherine Bratt, neprestávajú policajti ťahať za kratší koniec. Záplava domnelých i pravých stôp a hneď niekoľko podozrivých vytvárajú páchateľovi dokonalú clonu, za ktorou môže nerušene stavať snehuliakov, vraždiť a robiť si srandu z Harryho Holea. Lenže skvelému mužovi zákona stačí aj vrahova nepatrná chyba na to, aby sa chytil stopy a už ju nepustil.

TOP 10 zaujímavostí o filme Snehuliak:

1. Vo filme sa vyskytuje známy nórsky most Storseisundbrua, ktorý patrí medzi najnebezpečnejšie mosty na svete. Je to kvôli svojmu oblúkovitému zakriveniu, ktoré pripomína horskú dráhu a od jari do jesene doň narážajú silné vlny.
2. V scéne, kedy ide električkou Harry a syn jeho bývalej priateľky, môžeme vidieť na ceste auto Škoda Octavia.
3. Rachelino zvonenie je melódia "V sieni kráľa hôr" zo suity "Peer Gynt" Edvarda Griega, najslávnejšieho nórskeho skladateľa.
4. Prípady Harryho Holea sa sakladajú z 11 knižných zväzkov: 1. Netopier, 2. Švábi, 3. Červienka, 4. Nemesis, 5. Pentagram, 6. Spasiteľ, 7. Snehuliak, 8. Levhart, 9. Prízrak, 10. Polícia a 11. Smäd.
5. Režisér Tomas Alfredson sa priznal, že sa im nepodarilo nakrútiť nejakých 10 - 15% scenára.
6. Nakrúcanie filmu prebiehalo v nórskom hlavnom meste Oslo a ďalej v mestách Bergen, Drammen a Rjukan. Nakrúcalo sa od 18.1. do 1.4.2016.
7. Hoci je Snehuliak až siedmy diel zo série príbehov detektíva Harryho Holea, ktorý poslúžil ako literárna predloha, žiadny predošlý v čase uvedenia filmu nebol spracovaný.
8. Katherine Bratt v knižnej predlohe prežije a v ďalších pokračovaniach sa dokonca zaradí medzi hlavné postavy.
9. Celkovo je počet videných mŕtvych šesť.
10. Celosvetová premiéra sa konala 7. októbra 2017 v Haifa FF.

Nenechajte si ujsť film Snehuliak už dnes o 20:35 hod. na JOJke!