Bez korzetov ani na krok: Ako sa herečky popasovali so stiahnutými driekmi?

Pre krásu sa vždy trpelo.

Nielen dnes, ale už celé stáročia platí, že pre krásu sa občas trpí. Historický seriál 1890 sa od väčšiny súčasných seriálov odlišuje nielen vysokou kvalitou spracovania, ale napríklad aj dobovými kostýmami. Tie museli nosiť počas celého nakrúcania všetky postavy, akurát tie najväčšie mali v "šatníku" najviac kúskov. Kostymérky sa však museli popasovať nielen s tým, čo vidíme na obraze, ale napríklad aj so spodnou bielizňou a u hlavných ženských postáv aj s korzetmi. „Grófka a Júlia majú dokonca po dva korzety, pretože pri oboch hrozilo, že sa budú kúpať a zničia sa,“ prezrádza kostýmová výtvarníčka a scénografka Miriam Struhárová.  Všetky korzety sú urobené dobovou technológiou a šité na mieru. Aj vďaka tomu nie sú pre herečky peklom, ale práve naopak, sú mimoriadne pohodlné. Tým, že sú vyrobené z plátna, sa však veľmi rýchlo prispôsobia každej postave.

1890 - danica matusova julia wisniewska 1890 - danica matusova julia wisniewska Zdroj: PIKNIK PICTURES

U všetkých dám z vyššej spoločnosti sú korzety samozrejmosťou. Drieky boli totiž extrémne štíhle a rozdiel medzi pásom a bokmi bol aj štyridsať centimetrov. „Naopak súčasné ženy už takéto štíhle línie nemajú. Majú skôr úzke boky a hrubé pásy, takže sme im museli dopomôcť korzetmi,“ vysvetľuje kostýmová výtvarníčka. Podľa nej by sa však mohli korzety pokojne nosiť aj dnes. Súčasné spoločenské šaty od nich dokonca nemajú vôbec ďaleko.

„Korzety zrušila až prvá svetová vojna. Secesia bola posledným obdobím, kedy sa korzety nosili. Potom už nabehli len sťahovacie prádla,“ odhaľuje Miriam. Podľa kostýmovej výtvarníčky by šaty hlavných ženských postáv bez korzetov rozhodne nevyzerali tak žensky, ako ich vidíme teraz. Ideál ženskej krásy v tomto období predstavovala uhorská kráľovná Sissi. „Dámy v tomto období mali 58 centimetrov v páse. Myslím, že mala do 50 kíl. Boli veľmi útle a drobné žienky,“ dodáva Struhárová.

Šiestu epizódu historického seriálu 1890 uvidíte v nedeľu o 20:35 na JOJke!

HLÁŠKYZO SERIÁLU