Predjedlo: Farebné ako vianočný strom  (stefi, bez servitky)

Predjedlo: Farebné ako vianočný strom

Nátierky s domácim chlebom.

Pripravte si doma recept z Bez servítky.

Potrebujeme: 1-2 PL kvások ražný 60 g voda 60g múka ražná celozrnná Cesto: 100g kvások ražný 250g voda 300g múka hladká pšeničná 100g múka ražná 10g soľ 10g voda Ostatné: múka hladká škrob zemiakový semienka sezamové

Postup: 

Pripravíme si čerstvo aktivovaný kvások. Lyžicu až dve zrelého kvásku zmiešame poriadne  s vodou. Primiešame múku. Necháme fermentovať, kým nezačne rásť a netvoria sa v ňom bublinky. Ak z neho lyžicu odoberieme a jemne vložíme do pohára s vodou, mal by kvások plávať. Pripravíme cesto. Do väčšej misy odvážime aktivovaný kvások a dobre premiešame s vlažnou vodou. Primiešame aj múku a rukou poctivo prehnetieme. Cesto sa v tejto fáze lepí, ale tak to má byť. Neskôr sa to zlepší :) Cesto zakryjeme a necháme 20 minút oddýchnuť. To mu pomôže, aby sa spojilo. Po 20 minútach bude menej lepivé a bude sa dať pekne natiahnuť. Primiešame soľ a trochu vody. Poriadne cesto niekoľko minút spracujeme, aby sa soľ všade vstrebala. Potom necháme cesto znovu asi 15 minút odpočívať, aby mohlo začať kysnúť. Najbližšie dve hodiny budeme v 10 až 20 minútových intervaloch cesto prekladať. Vždy od kraja kúsok cesta navlhčenou rukou poriadne natiahneme a preklopíme cez zvyšok cesta. Postupujeme tak ďalej, až zložíme malý batôžtek. V prvých fázach prekladáme pomerne razantne a v kratších časových intervaloch. Ku koncu už s cestom manipulujeme jemne, aby sme z neho nevytlačili veľa vzduchu. Po dvoch hodinách prekladania a zabaľovania by cesto malo držať pekne pokope. Vytvarujeme z neho malú guľôčku, ktorú napneme tak, aby bol povrch pekne hladký. Spoje pritlačíme prstami. Guľôčku z cesta dáme na pracovnú plochu, posypeme trochou múky a necháme 20 minút odpočívať. Teraz ešte naposledy cesto trochu vyformujeme, aby z neho vznikla čo najkrajšia guľôčka s jemným, hladkým povrchom. Nepreháňame to s tvarovaním. Ak sa začnú objavovať na povrchu trhlinky, znamená to, že je cesto príliš napínané. Je treba prestať s tvarovaním, nechať ho znova chvíľku oddýchnuť a pokračovať o chvíľu neskôr. Guľôčku poriadne posypeme a "pohladkáme" škrobovou múčkou, aby sa neprilepila k ošatke. Vložíme opatrne hladkou stranou naspod do poctivo vymúčenej ošatky. Necháme kysnúť pri izbovej teplote (alebo cez noc v chladničke a pokračovať budeme ďalší deň). Cesto musí výrazne zväčšiť svoj objem. Keď do neho urobíme jamku, jej objem by sa mal len pomaličky vracať spať asi do polovice. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Aspoň pol hodiny pred pečením! V rúre si zároveň necháme nahrievať liatinovú platňu, alebo kameň na pečenie, spolu so starým plechom na dne. Prípadne rozpálime ťažký liatinový pekáč spolu s pokrievkou. Keď je rúra horúca, pristúpime k posledným krokom prípravy a to musí byť poriadna rýchlovka. Čím rýchlejšie budeme teraz pracovať, tým je väčšia šanca, že sa nám kváskový chlebík podarí a pekne "vyskočí". Ošatku prekryjeme papierom na pečenie. Obrátime ju a cesto jemne vyklopíme aj s papierom na drevenú dosku. Ak sa cesto po preklopení začne rozlievať a vôbec nedrží tvar, neváhajte a šup s ním do rúry. Lepšie je ale cesto trochu očistiť od prebytočnej múky, postriekať vodou, posypať semienkami na okrasu a urobiť jeden ostrý, rýchly rez. A teraz čo najrýchlejšie sa dá. Pomocou dosky opatrne vyklopíme cesto aj s papierom na liatinovú platňu. Zároveň na spodok rúry prskneme asi dve deci vody a okamžite rúry zatvoríme. Tak sa nám rúra zaparí a to pomôže chlebu nadskočiť. Ak liatinovú platňu nemáme, vložíme cesto do pekáča a zakryjeme poriadne pokrievkou. V tomto prípade zaparovať rúru nemusíme.

Zdroj: TV JOJ

Nátierky: Všetky ingrediencie spojíme.

Bryndzová nátierka: 150 g bryndza, 20 g strúhaný údený syr , maslo, soľ korenie a petržlenovej vňať.

Lososovová nátierka: pravý losos, cesnak , cibuľa, korenie, soľ a nátierkový krém Syrová: nátierka: kozí syr, údený syr , tavený syr,cesnak, cibuľa, korenie a soľ.

Avokádová nátierka: avokádo, olivový olej, rajčiny, cesnak, cibuľa, čierne korenie a soľ

redakcia / AB

redakcia / AB

Viac článkov od autora
Tagy: Predjedlo