Že sú milované chipsy samá chémia? Omyl, odteraz ich budete jesť bez obáv!

Ako je to naozaj?

Do najnovšieho Inkognita zavítalo ďalšie zaujímavé povolanie. Jeho predstaviteľ Ivan Handlovič je totiž známy výrobca mimoriadne obľúbenej pochúťky, ktorú si dopraje takmer každý z nás nielen počas dlhých jesenných večerov. Zemiakové lupienky predsa milujú všetci, o čom svedčí aj ich neustále rastúca spotreba. Sú však milované chipsy naozaj také naturálne alebo sa za ich skvelou príchuťou skrývajú tony chémie? Ivan v tom má absolútne jasno. „Je to prášok, ale je to natural,“ hovorí. Znalec zemiakovej pochúťky, samozrejme, najviac miluje tie svoje. Jeho najobľúbenejšie sú pritom lupienky s príchuťou slaniny, papriky či extra pálivej papriky. To sú zároveň aj príchute, ktoré ľudia milujú najviac. Ivan pritom vyrobí denne cez 30 tisíc balíčkov. Všetky sú vyrobené zo špeciálnych „chipsových“ odrôd zemiakov. „Takýto zemiak má nulové cukry, nehorí a je krásne žltý," prezrádza Ivan. Celý proces výroby pritom majú uňho na starosti len 23 ľudia, so všetkou ostatnou prácou si už poradia stroje. Čo je však najdôležitejšie, na výrobu používajú celý čas vlastnú a tajnú receptúru. Výroba chipsov je teda hotová veda, ktorú by sme v domácom prostredí zvládli len veľmi ťažko. Odteraz nám však už nič nebráni v tom, aby sme si ich vychutnali aj počas sledovania Inkognita každý pondelok a štvrtok.

Najnovšiu epizódu Inkognita nájdete v našom bezplatnom archíve!