Hádači boli z jeho profesie prekvapení: Patrikove práce môžete vidieť po celom svete!

Do obľúbeného Inkognita prišlo už naozaj veľa ľudí s rôznymi profesiami. Niektoré sú pomerne bežné, iné sú zriedkavé, ale existujú aj také, o ktorých väčšina ľudí asi ešte ani nepočula. Pomerne netradičnú prácu má aj usmievavý Patrik, ktorého sme mohli vidieť v pondelkovom Inkognite. Jeho výrobky dokonca majú v rôznych krajinách sveta!

Sympatický Patrik prišiel do Inkognita s indíciou "trochu iný outfit", na základe ktorej mali hádači prísť na to, že vyrába liturgické rúcha. Jeho povolanie sa im napokon podarilo uhádnuť a pri rozhovore s Vladom Voštinárom tento mladý muž prezradil množstvo zaujímavostí. Napríklad aj to, že má klientelu po celom svete. "Čo sa týka liturgickej módy, tak existuje určite nejaký rebríček, kde sa bavíme o nejakých piatich firmách, ktoré už majú svoje meno. Potom sú také bežnejšie firmy, ktoré sú aj na Slovensku. Ja mám trošku exkluzívnejšie tie rúcha, že idú na export do celého sveta," vysvetlil Patrik.

INKO - liturgicka moda Zdroj: TV JOJ

​Hoci by sa mohlo zdať, že všetci cirkevní hodnostári nosia v zásade to isté, nie je to pravda. Zaujímavosťou totiž je, že každá krajina má v otázke liturgickej módy svoje špecifiká. "Napríklad, modrá na Slovensku nie je uznaná ako liturgická farba. Ale potom sú španielsky hovoriace krajiny, ktoré ju môžu používať. Majú takú výnimku. To je také špecifikum. Potom sú ešte rôzne iné, napríklad, čo sa týka čiernej farby na pohreby a tak ďalej," povedal tvorca rúch, ktorý je zároveň aj študentom teológie. Prezradil tiež, že mnohí duchovní si potrpia na krásnych rúchach. Pravdou ale je, že to tak trochu majú v popise práce. "Je kňazovou povinnosťou dbať aj o liturgickú módu," doplnil.

INKO - liturgicka moda Zdroj: TV JOJ

Koľko stojí výroba takýchto rúch neprezradil, ale už na prvý pohľad je zrejmé, že nejde o lacný špás. "Keď som bol na skúške, tak som sa o tom so svojím profesorom rozprával. A on povedal: Kde inde to má byť tak krásne, keď nie práve v kostole. Zavrime to niekde mafiánom do trezorov? Nie, dajme to ľuďom, nech to vidia, nech je to pekné," myslí si mladý muž. "Prečo mám taký pocit, že apoštoli chodili tak nejak skromnejšie poobliekaní?" zabŕdol so smiechom Mišo Hudák. Patrik však zareagoval veľmi pohotovo. "Chodili. Oni nám ukázali, ako na to. A potom nám dali priestor, aby sme to rozvinuli,"odpovedal s úsmevom. Za zmienku rozhodne stojí aj fakt, že i v rámci liturgickej módy sa pravidelne uskutočňujú módne prehliadky. Konať sa zvyknú v Taliansku či v Poľsku.

INKO - liturgicka moda Zdroj: TV JOJ


Sledujte obľúbené Inkognito každý pondelok po Hranici o 21:50 na JOJke!

Tagy: Inkognito