Moja mama - recepty 177 - kung pao

Kurča kung pao s ryžou

Recept od Šutárovej a Kozákovej.

Ingrediencie:

  • rezne z kuracích pŕs 500 gramov (nasekané na kúsky)
  • biele víno – 2 polievkové lyžice
  • sójová omáčka – 4 polievkové lyžice
  • sezamový olej – 2 polievkové lyžice (môžete použiť i obyčajný slnečnicový)
  • kukuričný škrob – 2 polievkové lyžice rozpustené v 30 ml vody
  • sušené chilli
  • hnedý cukor – 1 čajová lyžička (môže byť i biely)
  • jarná cibuľka – 4 ks (nadrobno nakrájaná)
  • cesnak – 2 väčšie strúčiky (nadrobno nakrájané)
  • ďumbier
  • ryžový alebo vínny ocot – 1 čajová lyžička
  • arašidy – 100 gramov, lúpané, nesolené
  • olej na praženie (repkový, slnečnicový)
  • ryža

Postup:

  1. Príprava marinády – 1 polievková lyžicu vína, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, 1 polievková lyžica oleja a polovica rozpusteného škrobu vo vode. Kuracie kúsky poriadne premiešame s marinádou v miske. Prikryjeme a necháme postáť.
  2. Príprava omáčky kung pao – v malej miske poriadne premiešame 1 polievkovú lyžicu vína, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu oleja, zvyšok rozpusteného kukuričného škrobu, chilli, ocot a cukor.
  3. Nasekáme jarnú cibuľku cca na 1 cm dlhé kúsky. Ďumbier nakrájame na dlhšie prúžky a k tomu nasekáme strúčiky cesnaku.
  4. Vylúpané očistené arašidy opražíme nasucho na panvici, a dávame pozor, aby sa nespálili.
  5. Rozpálime dva hrnčeky oleja v panvici wok (alebo hlšej panvici), pridáme marinované mäso. Smažíme iba do polo-usmažena, vyberieme mäso späť do misy dierkovanou naberačkou a zlejeme prebytočný olej tak, aby v panvici ostali cca 2 lyžice oleja. Na zostávajúci olej dáme pripravenú zmes jarnej cibuľky, zázvoru a cesnaku, pridáme naspäť kuracie kúsky, zalejeme pripravenou zálievkou a ešte cca. 1 - 2 minúty sprudka smažíme do mäkka.

Na úplný koniec pridáme opražené arašidy a premiešame. Podávame s uvarenou ryžou.