Aký je rozdiel medzi štrikom a úpletom? Stylista konečne povie, či maniačky splnili jeho zadanie!

Súťažiace Barbora, Jana, Viktória a Sonja tento týždeň v šou Nákupné maniačky skladali outfity na tému Štrik. Hoci zadanie stylistu Mariána Hornyáka znelo pomerne jasne, dievčatá si počas celého týždňa neboli úplne isté tým, či svojimi pleteninovými kúskami dodržali tému. Dnes sa dozvieme, aká je pravda!

V pondelok dostali súťažiace v šou Nákupné maniačky tému Štrik, ktorú im predstavil stylista Marián Hornyák. "Tento týždeň budete riešiť outfity, do ktorých budete kombinovať jeden kúsok, ktorý určite každá z vás vo vašich šatníkoch má. Je to aj zároveň veľký trend v posledných kolekciách a určite ho nájdete v rôznych variáciách. Nechcem vidieť tento kúsok na žiadnych doplnkoch, to znamená, vyhnite sa šálom, čiapkam, ponožkám...a to vám možno trošku naznačilo, čo budeme riešiť. Áno, štrik a štrikované kúsky budú tým základným prvkom, na ktorom budete vaše outfity skladať," povedal v prvej časti.

Hoci zadanie vytýčil pomerne jasne, dievčatá mali v procese nákupov problém s tým, ktorý kúsok je štrikovaný, ktorý je pletený a ktorý je úpletový. Otázka ale znie - či je v tom vlastne nejaký rozdiel? Ako to je, vysvetlí už v dnešnej časti. "Úplet, štrik alebo pletenina tak ako som to už pomenoval, je v podstate druh materiálu, z ktorého sa vyrábajú odevy. Opozitom je tkanina, čo je typická klasická látka. Tkanina to sú v podstate rovnobežné a kolmé nite, ktoré sú spojené do celku. Pletenina je naopak spájaná očkami a prepletaná. Tu je taká zaujímavosť, že na meter štvorcový pleteniny sa spotrebuje o polovicu menej materiálu ako na klasickú tkaninu, teda na látku. Čiže vlastne pletenina je menej náročná na materiál," vysvetlí vo finále súťažiacim.

NM - strik finale Zdroj: TV JOJ

​Zaujímavé a poučné bude aj Mariánove historické okienko. "Pleteniny sú tu s nami už naozaj tisícročia. Nevedia sa vedci zhodnúť, kedy a kde ktorý kúsok alebo ktorá civilizácia mala pleteninu ako prvá. Ale už egyptská civilizácia používala tento spôsob výroby. Šlo o ponožky, ktoré sú zachované a sú v oranžovej farbe," podotkne Hornyák a povie, že prvý pletací stroj sa datuje do 16. storočia. "Čo z toho vyplýva? Že každá z vás má na sebe niečo pletené, to znamená, že každá z vás tú tému splnila a nemusíte už vôbec nad tým polemizovať a meditovať," povie stylista a začne so svojím hodnotením. Ktorá súťažiaca sa tento týždeň stane víťazkou?

​Sledujte obľúbené Nákupné maniačky každý pracovný deň o 15:30 na JOJke!