Požierajú vám v záhrade úrodu slimáky a slizniaky? TAKTO s nimi zabojujete raz a navždy!

Každý záhradkár veľmi dobre vie, ako chutí nekonečné trápenie sa so slimákmi či so slizniakmi. Aj tú najbujnejšiu úrodu totiž dokážu v pomerne krátkom čase kompletne zlikvidovať. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí si s nimi nevedia rady, máme pre vás niekoľko tipov od chlapcov z Novej záhrady!

Slimáky a najmä slizniaky sa v záhradách zdržujú vo vlhkých, zarastených a tienistých miestach. Často sa ukrývajú aj medzi vrstvami mulčovacej kôry či pod rôznym neporiadkom. Prvým krokom je takéto miesta zlikvidovať. Rastlinky polievajte skoro ráno, aby sa voda v priebehu dňa vyparila. Už týmto krokom dokážete značne eliminovať ich výskyt. Ak máte v záhrade zvyšky tehál, dosiek či tkanín, pokúste sa ich odpratať. Znepríjemniť cestu za potravou môžete týmto nepozvaným hosťom aj poriadnym prekyprením pôdy.

V prípade, že to nepomôže, treba sa vrhnúť na osvedčené, takzvané, babské recepty. Slizniaky pomáhajú vykynožiť lapače v podobe kelímkov z jogurtu, ktoré sú do polovičky naplnené pivom. Rovnakú službu urobia aj melón či kávová usadenina.

Nová záhrada - indický bežec Zdroj: Nová záhrada

Ak by sa vo vašej záhradke slizniaky naďalej nekontrolovateľne množili, okrem postreku je tu ešte jedna možnosť. Chlapci z Novej záhrady radia zaobstarať si ich prirodzeného nepriateľa – indického bežca. Ide o kačky, ktoré sa vyslovene živia požieraním slizniakov a slimákov. Stačí im vyčleniť kúsok priestoru, v ktorom budú mať výbeh a párkrát do týždňa ich pustiť do záhrady, nech si „urobia svoju robotu“. Navyše, časom z nich môžete mať úžitok aj vo forme mäsa.Boj so slizniakmi je naozaj večný a kto nechce použiť chémiu, tak toto je správna alternatíva. Vychytajú to, napasú sa a budete mať od slizniakov pokoj,“ povedal v Novej záhrade František Laššák.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!