So svokrou pod jednou strechou nad hlavou! Ako spraviť z jedného domu dva byty?

Architektka Lucia vám predvedie ako na to.

Mladý sympatický pár hľadá nové bývanie v Senci, prípadne v jeho okolí. Hľadá dvojgeneračný dom, v ktorom budú bývať spolu aj so svojou svokrou. Finančný strop je 220-tisíc eur. Prvý dom, ktorý idú navštíviť je priamo v Senci na Záhradníckej ulici. Obytná plocha domu je 170 metrov štvorcových a pozemok má 784 metrov štvorcových. Dom je z roku 1991, ale prešiel niekoľkými rekonštrukciami. Kúrenie je prostredníctvom plynového kotla alebo pomocou krbu. Náklady na bývanie sú približne 200 eur na mesiac. Dom je síce veľký a priestranný, ale nie je vyriešený ako dvojgeneračný. A tak prichádza architektka Lucia Ortutovú, ktorá pripraví kompletnú vizualizáciu domu.

Ja by som to rozdelila nasledovne: Celý spodok by fungoval ako mamin priestor a samozrejme, prepojený spoločným vstupom, čo by sa dalo celkom dobre vyriešiť a potom na vašom ďalšom poschodí bude vyslovene priestor pre vás. Prízemie je dostatočné veľké na to, aby sme dokázali do tohto momentálneho stavu dostať pre maminu aj spálňu. Vstup bude stále spoločný pre všetkých. A tuto sa už deje trošku tá zmena. Pred týmto oknom vznikne nový vstup pre maminu, ktorá bude mať samostatnú kúpeľňu, samostatnú kuchyňu, ktorá bude spojená s jedálňou. Jedáleň bude vlastne terajšia, len trošku zmenšená a prepojená s obývačkou. A ešte za nami vznikne nová spálňa. Čo sa týka toho vrchu, tam to bude veľmi zaujímavé, pretože ja som zvolila trošku dizajnovejšiu a luxusnejšiu možnosť. Momentálne sú tam tri menšie spálne. Ja by som to celé trochu prekopala. Kúpeľňa by zostalo plus/mínus tam ako je, ale s jednou takou malou zmenou, kúpeľňa by bola iba vaša. Tie dve malé spálne by sme úplne prepojili. Kuchyňa sa nám krásne prepojí s obývačkou, tá bude hore pre vás samostatná. Tu vzniknú dvere do novej spálne, ktorá bude úplne super, lebo bude prepojená s vašou kúpeľňou a s vašim šatníkom,“ oboznamuje Lucia so svojou vizualizáciou mladý pár.

Cena rekonštrukcie je 50-tisíc eur a cena domu je 189-tisíc eur. Dohromady by zaplatil pár za dom 239-tisíc eur, čo je nad ich finančný limit. Návrh sa im veľmi páčil, ale nevedia si predstaviť, či by to zvládli časovo a aj po finančnej stránke. Ako sa však napokon rozhodnú?

Sledujte teraz zadarmo v archíve reláciu Nové bývanie!