To najlepšie zo seriálu Prázdniny: TOTO boli nezabudnuteľné momenty!

Všetko sa raz musí skončiť. Aj obľúbený seriál Prázdniny, ktorého poslednú epizódu štvrtej série sme odvysielali minulý týždeň. Pripomeňte si s nami jeho najlepšie momenty.

Zazvonil zvonec a seriálu bol koniec. Padla posledná klapka. Seriál Prázdniny sa definitívne minulý týždeň skončil. Už nebudú žiadne ďalšie veselé, vtipné a jedinečné príhody deciek a dospelých. Na obľúbenej chalupe sa zatvorili dvere na dva západy a zostanú už len úžasné spomienky. Pripomeňte si spolu s nami TOP 8 momentov tohto obľúbeného seriálu. 

1. Zdeno a Lily

Zdeno sa so svojou dcérou Lily rozhodol zblížiť na výlete na chalupu. Ona sa však rozhodla, že mu to vôbec neuľahčí. A tak ich spoločné prázdniny začali slovami „Aj tak ťa neznášam“. Nenávisť sa umocnila tým, že jej po ceste stratil jej obľúbeného jednorožca Stelku, zabudol ju na pumpe a tiež ju skoro utopil v bazéne. Ale aj napriek tomu si vďaka chalupárskym dobrodružstvám našli k sebe cestu. Dokonca až tak, že Lily odmietla ísť s mamou z chalupy domov a Zdenovi povedala, že je jej jediný otec on. V štvrtej sérii je z Lily už veľká slečna a keď dostane svoju prvú pusu od Ondra, Zdeno žiarli.

2. Barani verzus Trúby

Zdeno, Jano a Laco majú na prázdniny na chalupe veľa spomienok. Súčasťou nich sú ja Barani, dedinskí chalani, s ktorými vždy súperili. Toto súperenie neprestáva ani po rokoch, keď na chalupu vezmú chlapi svoje deti. Všetko sa to spúšťa v prvej sérii, keď otcovia príjmu výzvu Branov a hrajú s nimi hru To neurobíš! V druhej sérii súťažia vyrobením si vlastných megalodí a keďže Barani a aj ich deti hrajú väčšinou nečestne, tak Trúby víťazia. V tretej sérii deti začnú hrať ich dávnu hru Sajgon, ktorá spočíva vo vyrobení si bunkra v lese a vzájomnom unášaní účastníkov. Do tejto hry sa zapoja aj otcovia a začína sa šialená hra, ktorýá končí víťazstvom Trúb vďaka Lily. A ani vo štvrtej sérii nebude chýbať súťaž medzi Baranmi a Trúbami, tentokrát to bude v kutálení súdku.

3. Sused ako člen rodiny

Trochu starý a morózny sused – pán Benčík sa s Paštekármi príliš nemusí. V prvej sérii si však obľúbi Lily a preto, keď mu Zdeno kvôli Baranom ukradne traktor, zachráni ho pred policajtami. A tak vďaka nemu vyhrávajú hru To neurobíš. V druhej sérii si deti myslia, že sused umrel a tak mu vystroja pohreb. Keď potom všetkých vystraší jeho duch, zistia, že je medzi živými. A tak s ním zažívajú dobrodružnú cestu jeho Princeznou – autobusom. Počas nej si myslia, že sused preváža ilegálne imigrantov a preto mu Zdeno autobus ukradne. Všetko sa však nakoniec vysvetlí. V tretej sérii sa im sused nasťahuje do senníka, zažijú s ním výlet do Lopúchovho lesa, v ktorom si myslia, že prídu o život a nakoniec mu decká senník aj s jeho vecami zapália. Niet sa čo čudovať, že sused si vždy vydýchne, keď blaváci odídu spať do mesta.

4. Deti a Lišák

Lacov nevlastný brat Lišák je tak trochu zvláštny. S Lacom má komplikované vzťahy, ale deti ho milujú, lebo dušou je aj on stále dieťa. Keď sa s ním v druhej sérii zoznámia decká, okamžite sa stáva ich parťákom na rôzne voloviny. Naučí ich jeho známy pokrik, ktorý má udobriť všetkých pohádaných a napraviť náladu všetkým smutným – Čau ty blbečku. Okrem toho ich naučí skákať Tarzana a tiež s nimi zasadí nový les. V tretej sérii sa Lišák zamiluje do Katky, dcéry miestneho baču. S deťmi vyskúša svahilský rituál, zorganizuje súťaž na štvorkolke. V štvrtej sérii sa vracia, aby si na chalupe vystrojil s Katkou svadbu. Všetko sa však zamotá a on sa spolu s deťmi stratí.

5. Spomienky na minulosť

Chalupa je plná spomienok na detstvo Zdena, Jana a Laca. Keď decká  v prvej sérii nájdu cenu Myjavskej tragule, donútia ich aby si spoločne také tragule vyrobili. A tak sa rozdelia na tri tými a zmajstrujú tie najlepšie a najoriginálnejšie tragule. Dolu kopcom si dajú závody, ktoré vyhráva Laco so svojimi chalanmi. V tretej sérii zas v chalupe nájdu na starých novinách mapu k pokladu, ktorý si otcovia ako chalani zakopali. Spoločne sa potom po stopách mapy vydávajú poklad hľadať. Keď ho nájdu, je plný spomienok a vecí, ktoré deti už v dnešnej dobe nepoznajú. Ako céčky, guličky alebo igráčik.

6. Čo decká vyviedli otcom? 

Decká počas prázdnin na chalupe otcom všeličo povyvádzali. V prvej sérii ich pomaľovali nezmývateľnými fixkami, pokazili Lacovi jeho legendárny guláš, zničili mu klavír a vyrazili dvere, ktoré napokon schovali. Keď sa ich Jano snažil v lete trochu vzdelávať, schovali sa a donútili otcov, aby ich podľa indícii hľadali. V druhej sérii sa od baranských detí nechali nahovoriť na kradnutie kukurice, ktoré potom skončilo policajným zásahom. V tretej sérii ukradli auto, ktoré Ondro šoféroval a otcovia aj mamy ich naháňali. Až napokon podpálili senník a snažili sa to ututlať.

7. Šialenosti žien

Ani ženy v Bratislave nemajú núdzu o dobrodružstvá. V prvej sérii sa odvážne vyberú na nuda pláž, lezú cez balkóny na školský internát, Marika odíde zo svadobného salónu v svadobných šatách a beží v nich po celom meste. Aj, keď prídu na chalupu vždy sa niečo zomelie. V tretej sérii dokonca skončia za krádež kukurice na policajnej stanici.

8. Ťažké nakrúcanie

Seriál Prázdniny väčšina ľudí považuje za taký ľahký a oddychový. My sa však pri jeho nakrúcaní pekne zapotíme. Scény, ktoré vo výsledku vyzerajú pekne a jednoducho, niekedy nakrúcame hodiny so zložitou technikou. Ako napríklad súťaž megalodí. Tieto preteky sme nakrúcali na jazere celý deň. Mali sme vyrobený pontón na ktorom bola réžia a kameramani, ten zas ťahala iná loď. Technici, ktorí lode stavali plávali popri megalodiach, aby ich posúvali tam, kde majú na záber byť. Nakoniec sme jednu potrebovali potopiť. Na nakrúcanie na rozhľadni, sme raz používali žeriav, na ktorom bol vysunutý kameraman. Keď Ondro šoféroval Lacove auto a viezol v ňom všetky deti muselo to vyzerať dôveryhodne, ale predovšetkým sme museli dbať na bezpečie. Auto ťahalo po celý čas odťahovka. K scéne, kde horel senník sme museli prizvať nie len pyrotechnikov ale aj hasičov. V štvrtej sérii sme nakrúcali let lietadlom. Zábery počas letu robil kameraman z druhého lietadla.

9. Výlety

Počas troch sérií Prázdnin absolvovali deti s otcami veľa zaujímavých výletov. Vyliezli na všetky rozhľadne, ktoré na kopaniciach sú. Pozreli si zrúcaninu hradu Branč, počas cyklovýletu navštívili Mohylu M. R. Štefánika, vozili sa na lodiach po Baťovom kanály, vyskúšali si kroje v Skanzene Moravskej dediny. Videli aj klokany na Novozélandskej farme a s mamami navštívili Park miniatúr.

10. Prvá detská láska

Deti už predsa len neboli malé, no napriek tomu sa nevedeli dočkať, kedy sa opäť vyberú všetci na chalupu.  Okrem výletov, súťaží a nečakaných situácii decká na chalupe prežívali aj city. Venca na diaľku prežíval lásku a ostatné deti mu v tom radili. Aj Lily a Ondrej zistili, že k sebe majú bližšie než si mysleli. Zažívali svoju prvú lásku.

Prázdniny v číslach: 

Prvá séria (od 25.7.2016 do 30.10.2016): spolu 60 filmovacích dní

Druhá séria (od 20.6.2017 do 4.11.2017): spolu 66 filmovacích dní

Prázdniny – Vianočné dobrodružstvo (zimný film sa nakrúcal 23.1.2018 – 2.2.2019): spolu 8 filmovacích dní

Tretia séria (od 20.6.2018 do 20.11.2018): spolu 64 filmovacích dní

Štvrtá séria (od 2.6.2019 do 24.10.2019): spolu 61 filmovacích dní

Spolu strávili na pľaci za 4 roky: 259 filmovacích dní

Seriál Prázdniny nájdete v našom archíve.

Tagy: Prázdniny