Riškov zdravotný stav sa radikálne zlepšil: Výsledky testov má ako zdravé dieťa!

Príbeh malého bojovníka so spinálnou svalovou atrofiou doslova spojil celé Slovensko. Dobrí ľudia pomohli Riškovým rodičom na ceste za splnením ich sna. Tým bolo navrátiť zdravie pre ich milované dieťa.

Každý rodič vie, že najhoršie je vidieť, ako sa jeho dieťa trápi alebo, že ho niečo bolí. O to horšie je to v prípade, ak to príde náhle. Riško bol do štyroch mesiacov úplne zdravé dieťa a zrazu sa to všetko zosypalo. Chlapčekovi diagnostikovali spinálnu svalovú atrofiu, pričom vyhliadky do budúcnosti neboli najlepšie. Nádejou bola extrémne drahý liek Zolgensma z Ameriky, ktorý stál až dva milióny eur. Našťastie, dobrí ľudia na Slovensku sa spojili a prostredníctvom zbierok a finančných príspevkov sa podarilo vyzbierať dostatok peňazí. Riškovi liek podali len pred časom v Budapešti, no podľa slov jeho rodičov robí ich dieťa obrovské pokroky. Riško dnes absolvoval ďalšie vyšetrenia v nemocnici. Výsledky sú lepšie ako pred týždňom, čomu sa veľmi tešíme. Posledné 2 týždne sú pre nás krásne. Naplno sa venujeme nášmu pokladu a s úžasom sledujeme, ako sa jeho život mení k lepšiemu. Je úžasné vidieť, s akou radosťou dvíha svoje rúčky, chytá a naťahuje sa po hračkách, vydrží ležať na chrbte bez toho, aby zakašliaval a chvíľu vydrží vo vertikálnej polohe. Tie iskričky v jeho krásnych očiach sú na nezaplatenie,“ napísali Riškovi rodičia na Facebooku.

Najúžasnejšou správou, ba priam hotovým zázrakom ale je, že výsledky posledných testov ukázali, že Riško vykazuje hodnoty ako zdravé dieťa. Čo je hlavné a teší nás úplne najviac, je Riškove dýchanie. Výsledky testov dnes ukázali, že Riško má okysličenie tela a hodnotu všetkých ostatných plynov v tele ako zdravé dieťa. Keď nám lekári dnes oznámili túto úžasnú správu, napadlo nás len jedno. Vďaka Bohu, že sme nepočúvali lekárov, ktorí nám hovorili, že jediná možnosť ako zmeniť Riškov život, zlepšiť jeho dýchanie je tracheostómia. Ak by sme sa riadili týmto názorom, Riško by svoj liek nemohol dostať. Tracheostómia je kontraindikácia k podaniu Zolgensma. Už teraz vieme s istotou povedať, že boj o liek stál za to. Ďakujeme, že ste stále s nami a podporujete nás!,“ tešia sa rodičia!

Riškovi aj jeho rodičom držíme palce a želáme veľa síl na ich ceste za jeho zdravím!