Nesmrteľný Július Satinský: Takýto bol Ujo Klobása či milovník čučoriedok!

Hviezda komédie S tebou mě baví svět, Július Satinský, zomrel pred 18 rokmi. Odišiel však veľmi skoro. Ešte pred ním však odišla jeho prvá žena Oľga (†41). Čo sa stalo, že jej nebol na pohrebe?

Hoci v Bratislave žili na jednej ulici, zoznámili sa až v roku 1962 pri nakrúcaní komédie Výlet po Dunaji. Tam vtedy 20-ročný Július Satinský podľahol čaru tanečníčky a prekladateľky Oľgy Lajdovej. Lenže kráska získala angažmán v baletnom súbore košického divadla a keď sa vrátila do Bratislavy, musel pre zmenu herec narukovať na vojnu.

​Aj napriek prvotnej nepriazni osudu spolu nakoniec strávili 20 rokov. Všetko sa skončilo, žiaľ, tragicky. Oľga sa 22. januára 1985 utopila vo vlnách pri ostrove Svätý Tomáš na amerických Panenských ostrovoch v Karibiku. Tam sa konal aj pohreb, na ktorý Július Satinský ísť nesmel. Išlo vraj o kapitalistickú cudzinu a zlomený herec nedostal cestovnú doložku, aby mohol milovanej žene dať posledné zbohom.

Krátko potom sa Július Satinský oženil s lekárkou Vierou, s ktorou mal dve deti - syna Jána a dcéru Luciu. Tá v roku 2013 vydala knihu otcovej korešpondencie s Oľgou - listy, ktoré si vymieňali v čase svojho odlúčenia. Hneď v prvom telegrame jej oznámil, že ju miluje, v ďalšom približoval pobyt na vojne či dianie vo vlasti v čase, kedy bola Oľga na ceste naprieč Spojenými štátmi. Július Satinský tiež zomrel skoro, 29. decembra 2002, podľahol zákernej rakovine.

Júliusa Satinského môžete vidieť vo filme S tebou mě baví svět už dnes o 17.10 hod. na JOJke!