Chystáte sa na výsadbu do vyvýšených záhonov? S TÝMTO tipom budete mať bohatšiu úrodu!

Niektorí záhradkári majú už tohtoročnú výsadbu za sebou, no mnohí ešte čakajú, až bude po „zamrznutých“. Ak patríte medzi nich a na tieto účely využívate najmä vyvýšené záhony, vyskúšajte tip od chlapcov z Novej záhrady. Vďaka dôslednému naplánovaniu výsadby zvýšite svoju úrodu!

Vyvýšené záhony sú v posledných rokoch veľkým trendom, pretože majú pre záhradkárov množstvo výhod. V prvom rade nám šetria chrbát, keďže sa vďaka nim nemusíme nad hriadkami zohýbať. Taktiež v nich dokážeme vypestovať slušnú úrodu aj na takých miestach, kde je neúrodná pôda. Navyše, ak si ich svojpomocne vybudujete podľa vlastného vkusu, môžu byť vo vašej záhrade nielen skvelým úžitkovým, ale i dekoratívnym prvkom. Ak by ste na konci sezóny radi pozbierali väčšiu úrodu a výsadbu do vyvýšených záhonov ešte len plánujete, vyskúšajte takzvané trojpoľné hospodárenie.

Nova zahrada - vyvysene zahony Zdroj: TV JOJ

​Trojpoľný systém nie je žiadnou novinou, ale účinným mechanizmom výsadby, ktorý sa v Európe používal od 12. storočia, niekde už v 8. storočí a tešil sa obľube až do 19. - 20. storočia. Tento systém spočíval tom, že na jednu tretinu ornej pôdy sa vysádzali takzvané jariny, na druhú tretinu oziminy a tretia tretina ležala úhorom. Nasledujúci rok sa to poposúvalo a tak sa rovnomerne využívali všetky časti ornej pôdy, pričom jedna časť vždy odpočívala a naberala potrebné živiny. Nuž, a rovnakým spôsobom môžete vysádzať svoje plodiny aj do vyvýšených záhonov.

Nova zahrada - trojpolne hospodarenie Zdroj: TV JOJ

Nova zahrada - trojpolne hospodarenie Zdroj: TV JOJ

Nova zahrada - trojpolne hospodarenie Zdroj: TV JOJ

Pestovanie v tomto duchu je veľmi jednoduché. Logicky potrebujeme tri vyvýšené záhony, do ktorých budeme vysádzať jednotlivé druhy. Pre záhony si stanovíme rôznu prvotnú plodinu a tú budeme vysádzať v prvom roku. V druhom roku túto plodinu posunieme do vedľajšieho záhonu a v danom záhone zasadíme to, čo bolo pred rokom v záhone 3. V nasledujúcom roku opäť posunieme výsadbu plodín o jeden záhon. Nuž a v štvrtom roku umiestňujeme plodiny tak, ako pri založení tohto systému. Výsledkom tohto spôsobu obrábania pôdy bude lepšia a bohatšia úroda.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!