5 pikošiek o kultovom filme Zelená míľa: Aha, kto mal pôvodne hrať ikonického bachara!

V roku 1999 uzrela svetlo sveta mysteriózna dráma Zelená míľa, ktorá vznikla na motívy rovnomennej knižnej predlohy od Stephena Kinga. Film si na prvé pozretie získal fanúšikov po celom svete a stal sa doslova kultovou záležitosťou. Dozaista má na tom svoju zásluhu aj herec Tom Hanks, ktorý stvárňuje hlavnú postavu. Vedeli ste však, že pôvodne ju mal hrať niekto úplne iný?

V kultovej mysterióznej dráme Zelená míľa sa v hlavnej úlohe Paula Edgecomba predstavil skvelý Tom Hanks. Ten musel kvôli postave ikonického bachara poriadne pribrať. Hollywoodsky herec neskôr prezradil, že bol v čase pred nakrúcaním absolútne ľahostajný k svojmu fyzickému vzhľadu. Vôbec necvičil, jedol, na čo mal chuť a snažil sa byť čo najmoletnejší. Po skončení nakrúcania musel ale naopak veľmi rýchlo schudnúť, keďže stvárňoval Stroskotanca. Hanks si mal zahrať aj postavu starého Paula Edgecomba, no ani silné líčenie nemohlo, aby vyzeral na vek, ktorý mal hrať. Do úlohy tak obsadili Dabbsa Greera.

Zaujímavosťou však je, že pri obsadzovaní Zelenej míle nebol pre tvorcov Tom Hanks prvou voľbou. Postava bachara Paula Edgecomba bola totiž pôvodne ponúknutá Johnovi Travoltovi, ale ten ju odmietol. Po premiére si zrejme búchal hlavu o stenu, pretože film sa stal megaúspešným a dodnes patrí k tomu najlepšiemu, čo v kinematografii vzniklo.

Pomáda - John Travolta Úloha ikonického bachara bola pôvodne ponúknutá Johnovi Travoltovi. Zdroj: Profimedia

Prijatie úlohy bolo však pre Hanksa tým najlepším, čo mohol urobiť. Úloha mu tak sadla, že samotný autor knižnej predlohy, Stephen King, povedal, že Paul Edgecomb je Hanksovi šitý na mieru. Prispel k tomu asi aj fakt, že Hanks ostával vo svojej úlohe vždy, keď King prišiel na nakrúcanie. Raz sa ho vraj spýtal, či si nechce tiež sadnúť na elektrické kreslo. Hanks to odmietol so slovami, že má blok na starosti. S tým súvisí aj ďalšia pikoška. Bachari majú na sebe vo filme oblečené uniformy a to aj napriek tomu, že sa v tej dobe ešte nenosili. Tvorcovia sa však rozhodli hercov do nich obliecť preto, aby ich postavy vzbudzovali väčšiu vážnosť.

Zelená míľa Zľava Zdroj: Warner bros.

Že práca na tejto kultovej snímke nebola jednoduchá, dokazuje aj fakt, že nakrúcanie sa realizovalo v priestore Hollywood soundstage, ktorý Tom Hanks prirovnal k skutočnému pobytu vo väzení. Mal totiž len okolo 304 metrov štvorcových. Všetka tá snaha však rozhodne stála za to. Výsledkom je silné dielo, ktoré je podľa fanúšikov na webe csfd.cz 3. najlepším a 7. najobľúbenejším filmom. Snímka sa tiež umiestnila na 5. mieste v ankete rádia Capital FM v Londýne o Najlepšie filmy všetkých čias, ktoré musíte vidieť. Za všetko hovoria aj štyri nominácia na Oscara.

Sledujte kultový film Zelená míľa už dnes o 20:35 na JOJke!