Hlavné jedlo: Netradičné krúpy, čo nespadli z neba barbora baluchova bez servitky

Hlavné jedlo: Netradičné krúpy, čo nespadli z neba

Bryndzové a cviklové krupoto s teľacím mäsom.

Pripravte si doma menu z Bez servítky.

Ingrediencie na mäso a marinádu:

Cesnak

Tymian alebo rozmarín 

Pažítka

Olej

Teľacie mäso „tomahawk“ v celku

Postup:

Nasekáme si na plátky cesnak, natrháme si tymian. Pažítku nakrájame na malé kolieska, zalejeme olejom a necháme chvíľku pôsobiť. Medzitým si pripravíme mäso. Mäso si očistíme od tuku a blán. Mäso obalíme v marináde a dáme na 2 hodiny marinovať.

Ingrediencie na bryndzové krupoto:

Šalotka

Cesnak 

Maslo

Jačmenné krúpy

Bryndza

Korenie

1 dcl bieleho vína

Syr podľa chuti

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Uvaríme si jačmenné krúpy. Nasekáme si na drobno šalotku, cesnak na plátky a orestujeme do zlatista, pridáme trošku masla. Pridáme krúpy, orestujeme, osolíme a okoreníme. Môžeme ešte pridať maslo. Podlejeme troškou vína a necháme povariť aby sa alkohol odparil. Podlejeme trochou vývaru alebo osolenou a okorenenou vodou. Následne pridáme bryndzu. Na chvíľku krupoto odstavíme a zatiaľ si nakrájame na kocky reďkovku a špargľu, ktoré pred koncom primiešame do krupota. Krupoto vrátime na oheň a pred tým, ako pridáme zeleninu dáme pár kociek masla. Pridáme špargľu s reďkovkou a odstavíme z ohňa. Pridáme nastrúhaný syr a podľa potreby osolíme okoreníme. 

Ingrediencie na cviklové krupoto:

Pór

maslo

predvarená cvikla

Jačmenné krúpy 

Parmezán 

Postup:

Roztopíme si na panvici maslo, jemne osmahneme nakrájaný pór, na jemno nastrúhanú cviklu a miešame pokiaľ sa nám všetky ingrediencie prepoja. Pri podávaní posypeme parmezánom. 

Postup prípravy mäsa:

Marinované mäso sprudka opečieme (na suchej panvici), pridáme kocku masla. Osolíme, okoreníme. Opekáme cca 2 minútky z jednej, 2 minútky z druhej strany. Mäso vložíme na pekáč a dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 120 stupňov a pečieme cca 8-12 min. Mäso po dopečení  treba nechať 10 minút odpočívať.  Na tanieri jedlo ozdobíme kolieskami reďkovky, špargle, klíčkami, nakrájanou jarnou cibuľkou a plátkami parmezánu.

Tagy: Jedlo