Štýl, v ktorom je jedno, či ste muž alebo žena: O čo vlastne ide v tanci zvanom Vogue?

V najnovšej časti šou Česko Slovensko má talent sa na pódium postavila tanečná skupina Kiki House of Velvet, ktorá prišla porote i divákom odprezentovať tanečný štýl Vogue, ktorý vznikol v subkultúre ballroom. Ich hlavným cieľom teda nebolo silou-mocou postúpiť, ale šíriť osvetu o vyššom princípe.

Vogue sa na Slovensku tancuje už desať rokov a ako sa to v tejto subkultúre nazýva, matkou toho všetkého je Monika.Ja som to určitým spôsobom objavila v sebe a hľadala som, čo to je. Že som to chcela pomenovať. Robila som hip-hop, ale bola som veľmi ženská v niektorých veciach. A tá feminínna časť vždy vychádzala od mužov choreografov. Tak som začala pátrať, až som zistila, že existuje vogueing. Začala som veľa cestovať a potom som prinášala tú vedomosť sem na Slovensko,“ vysvetlila tmavovláska. Vogue je takzvaný módny tanec, ktorý je pomenovaný podľa slávneho módneho časopisu Vogue. Niet preto divu, že móda je v tomto tanci naozaj silným elementom. Pri tomto tanečnom štýle totiž nejde len o samotný tanec, ale o komplexné sebavyjadrenie.Patrí do toho aj vizuál, v ktorom sa hráte s rodom. Ukážete to, čo chcete a oblečenie vám v tom pomáha,“ prízvukuje Monika.

Vystúpenie Kiki House of Velvet si môžete pozrieť vo videu:

​Podľa jej slov v subkultúre ballroom nie je podstatné, či sa niekto narodí ako muž alebo ako žena. Každý bez ohľadu na pohlavie sa môže obliekať, obúvať, líčiť, prezentovať i stylovať, ako chce. Na tréningoch i na ballroom podujatiach sa tak vytvára bezpečný priestor pre všetkých. „V bežnom svete je prijímané, ak má žena silnú mužskú energiu. Ale, keď je to už opačne, tak už to nie je až také prijímané. Keď má muž v sebe ženskú jemnú energiu. Je to sociálny konštrukt. Pramení to veľa z náboženstva. A, keď sa pozrieme ďaleko do histórie, tak v podstate tie rody neboli tak striktne binárne dané ako sú dnes,“ doplnila zakladateľka slovenského Vogue tanca.

Celý rozhovor nájdete vo videu HORE!