Hranica je prvý slovenský seriál z prostredia pašerákov: Prečo JOJka vybrala túto tému?

Úspešný seriál Hranica sa odohráva na slovensko-ukrajinskom pohraničí vo fiktívnej dedinke Krivé, kde takmer všetkých živí pašerácky biznis. Tvorcovia však tvrdia, že nájsť sa v ňom môže každý Slovák bez ohľadu na to, v akom kraji žije. Ľudia so svojimi dobrými i zlými vlastnosťami sú totiž všade rovnakí.

Hranica je vôbec prvý seriál, ktorý sa odohráva v prostredí pašerákov a mnohých isto zaujíma, prečo sme sa pustili práve do tejto netradičnej témy. Dôvodov je hneď niekoľko. „Hľadali sme seriál, ktorý by dokázal zabaviť slovenského diváka takpovediac každého druhu, aj z mesta, aj z dediny a aby sme mu vedeli z tejto zábavy dať aj poriadne veľkú porciu. Náš divák je zvyknutý na seriály, vysielané viackrát týždenne a Hranica to spĺňa, pričom oproti iným seriálom má aj prívlastky rodinný a komediálny. V krajine pôvodu v Chorvátsku bol pôvodný seriál Na granici pred pár rokmi naozajstný trhák. Je to kombinácia vynikajúcej hlavnej zápletky pašerákov s policajtmi a veľmi pestrej palety často veľmi zábavných seriálových postáv,“ vysvetlil kreatívny producent Hranice, Stano Guštafík.

Aby bol seriál čo najautentickejší, tvorcovia doňho obsadili osem ostrieľaných hercov z prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča. To má vo svojom repertoári výlučne hry v rusínskom a v ukrajinskom jazyku a má vo svete kultúry výborné meno. „Do seriálu Hranica sme pre autentickosť chceli obsadiť aj hercov, ktorým je prostredie východného Slovenska i slovensko-ukrajinského pohraničia blízke. Vedeli sme, že Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove má výborné renomé, preto sme zalovili v ich radoch. Na castingu nás očarili svojím temperamentom a energiou," prezradil Guštafík. Rodinu Chrabrenkovcov stvárňujú Jevgenij Libezňuk, Ľudmila Lukačíková Kozmenko, Ladislav Ladomirjak a Vladimír Roháč. Ukrajinských policajtov si zas zahrali Iveta Fejková, Jozef Pantlikáš a Michal Kucer. Neskoršie sa v deji objaví aj postava, ktorú vezme do rúk Vasiľ Rusiňák.

Hranica - Chrabrenkovci Zdroj: TV JOJ

Sledujte seriál Hranica každý pondelok, stredu a piatok o 20:35 na JOJke!

Tagy: Hranica