Litre studenej vody z potoka? Takýto je Veľkonočný pondelok u Rusínov z Hranice!

Neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci sú aj pohanské zvyky ako oblievačka a šibačka, ktoré sa realizujú počas Veľkonočného pondelka. Ako to v tento deň vyzerá v rodinách rusínskych hercov z Hranice?

Oblievačka a šibačka majú ženám zabezpečiť, aby boli zdravé a krásne počas celého roka. Kedysi sa preto dámy polievali vedrami studenej vody priamo z potoka či zo studne. Ako je to však v súčasnosti? Používajú sa stále litre ľadovej vody, či sa to vybaví decentne niekoľkými fŕkancami z pohára, prípadne voňavkou? „Veľkonočný pondelok ráno, keď ešte spím, k mojej posteli pristúpia dvaja chlapi, jeden s vodou, druhý s korbáčom a sú to môj syn Kristián a muž Valentin. A začne sa oblievačka so šibačkou. Mám to 2 v 1. Potom, keď som už poolievaná, vyšibaná a šťastná, dostanú moji olievači po vajíčku. Keď som veľmi, veľmi šťastná, tak aj finančnú odmenu! Potom u nás nasledujú bohaté raňajky, pri ktorých nesmie chýbať synov obľúbený "môj jarný zemiakový šalát",“ prezradila Ľudmila Lukačíková Kozmenko. Na oblievačku sa vždy tešila aj predstaviteľka seriálovej policajtky Larisy Hrihorovej. „S detskými časmi sa mi spája radosť z toho, že prídu oblievači. Každé dievča rátalo, koľko chlapcov ju prišlo poliať, aby sa mohla chváliť, koľko krát sa prezliekala,“ povedala Iveta Fejková so smiechom.

Herci, ktorí v Hranici stvárňujú bratov Chrabrenkovcov, si na pondelok zvykli vždy chystať poriadne veľké vedrá. Veľkonočný pondelok mal jeden základný prvok, a tým bolo vedro. Dievčatá sme olievali zo zásady len a jedine studenou vodou z potoka alebo zo studne, aby boli krásne a zdravé po celý celučičký rok. Spomienky sa mi viažu najmä na zábavu, živelnosť a spontánnosť,“ vysvetlil Vlado Roháč. Vodu pred oblievačkovou voňavkou uprednostňuje aj Ladislav Ladomirjak. „Ja osobne som vždy chodil polievať a to s poriadne veľkým vedrom. Po prípade voňavkou, ale často sa to nestávalo. Nechcel som byť až taký krutý, lebo tie voňavky podľa mňa baby museli cítiť celý mesiac ešte,“ zasmial sa seriálový Mikita.

​V otázke oblievačky je počas Veľkonočného pondelka oveľa miernejší Jevgenij Libezňuk.Na Slovensku žijem už dlhšie, než som žil na Ukrajine a veľmi sa tie zvyky nelíšia. Asi je to tým, že je to ten istý región, karpatský, že zvyky sa na seba podobajú a stoja blízko jeden pri druhom. V našej rodine to prebieha tak, že ženské osadenstvo ide do kostola na bohoslužbu. Keď to všetko prebehne, v pondelok si dovolíme naše ženy trošku v postieľke s vodou popolievať, aby si spomenuli na detstvo. Keď ich popolievame, ideme polievať dámy v iných domoch,“ zhrnul. Všetci herci sa ale zhodujú na tom, že Veľká noc by hlavne mala byť o rodine a o vnútornom prežívaní sviatkov. V časoch môjho detstva bola Veľká noc ešte viac charakteristická svojím osobným a tradičným prežívaním, bez zbytočnej komercionalizácie tak, ako je tomu dnes. A práve preto to malo väčšie čaro a človek to mohol prežívať viac do hĺbky, aj napriek nižšiemu veku,“ dodal Vlado Roháč.

Sledujte obľúbenú Hranicu každý pondelok, stredu a piatok o 20:35 na JOJke!

Tagy: Hranica