Ako spoznáte naozajstnú čokoládu? V tej pravej nájdete len týchto pár surovín!

Kupujete si skutočnú čokoládu?

V najnovšom Inkognite nám prišla predstaviť nielen svoje povolanie, ale aj jeho výsledok pani Romana Lagová, ktorú živí doslova sladká práca. Ako čokolatiérka má na starosti výrobu tej najkvalitnejšej čokolády a výrobkov z nej. Čokoláda je jednou z najobľúbenejších pochúťok vôbec a kúpiť sa dá aj v tom najodľahlejšom obchode s potravinami. U nikoho z nás napokon doma dlho nevydrží. Ako však odlíšime skutočnú čokoládu od akejsi neurčitej sladkastej hmoty? Pani Romana nám priblížila, z čoho sa má originálna sladká pochúťka skladať. Veľa ingrediencií v nej však rozhodne nehľadajte. "Originálna čokoláda obsahuje päť surovín - kakaové maslo, kakaová sušina - čiže kakao, cukor, vanilku a sójový lecítin. Všetko ostatné je už navyše. Zvyšok sa už nepovažuje za čokoládu," vysvetľuje skúsená čokolatiérka. Výrobcovia čokolády však veľmi často zvyknú pridávať do výrobkov najmä rôzne rastlinné tuky, keďže tie sú oveľa lacnejšie než kakaové maslo. Okrem toho by sa v pravej čokoláde nemali objavovať napríklad ani rôzne arómy či syntetický vanilín. Takýmito surovinami totiž znehodnocujú kvalitu a o pravej čokoláde už nemôže byť ani reč.  

V práci pani Romany to však nekončí len pri výrobe klasickej čokolády. Z dovezenej čokolády vyrábajú napríklad rôzne pralinky. Zaujímalo nás tiež, či podobné kritériá kvality platia aj pre bielu čokoládu a tu je výsledok: "Biela čokoláda je vtedy čokoláda, ak obsahuje kakaové maslo - výlisok z bôbu. Ak obsahuje iné rastlinné tuky, nepovažuje sa za čokoládu. Samotné kakaové maslo vyzerá ako obyčajné maslo. Hnedosť čokolády sa dosahuje pražením, čím viac sa kakao praží, tým má hnedšiu farbu," vysvetľuje čokolatiérka, ktorá nemá v práci na starosti len výrobu samotnej čokolády, ale napírklad aj najrôznejších pralieniek. Isté je, že výrobky z ich čokoládovne na stole nikdy dlho nevydržia.

Celú epizódu Inkognita nájdete v našom bezplatnom archíve!