Prečo je každý koncert Elánu posledný? Toto je originálne vysvetlenie Jána Baláža!

Legendárna skupina Elán ohlásila v minulosti už niekoľkokrát svoje posledné turné. Doteraz sa tak nestalo. Gitarista Ján Baláž hovorí o tom, čo v ich ponímaní znamená slovo "posledné".

Elán je najslávnejšou kapelou v histórii Slovenska. V roku 1968 ju založili vtedajší spolužiaci zo základnej školy - spevák Jožo Ráž, klávesista Vašo Patejdl, gitarista Juraj Farkaš a bubeník Zdeno Baláž. Zostava kapely sa rokmi menila, no frontman bol stabilný. Od roku 1981 spolu s Jožom Rážom a Vašom Patejdlom patrí k základnej zostave kapely Elán aj gitarista Ján Baláž. Ten bude dnes zároveň tajným hosťom Inkognita. Kapela Elán je známa tým, že neustále ohlasuje "posledné" koncertné turné. Problém je však v tom, že sa to opakuje už niekoľko rokov. Na jar roku 2017 sa Elán pripravoval na slávnostné 50. výročie vzniku skupiny.

Jožo Ráž nám vtedy prezradil, že svojich fanúšikov i Elán opúšťa, aby si mohol po desiatkach rokov oddýchnuť. „V lete chystáme open air turné po veľkých amfiteátroch a v ďalšom roku máme 50. výročie, kde bude niekoľko monštruóznych koncertov, aké ešte nikto nevidel. Odohráme posledné koncerty a tam končím. Teším sa na ničnerobenie, ja už nebudem robiť nič. A keď nič nerobím, žijem ako kráľ, dám si džús alebo kávu a do večera sa zabávam,“ hovoril Jožo Ráž ešte v máji 2017. Nestalo sa. Napríklad v máji 2019 Elán koncertuje na bratislavskom Tehelnom poli. Zdá sa, že ani tentoraz to nebude naposledy. Vlado Voštinár sa preto v Inkognite spýtal tajného hosťa Jána Baláža, prečo Elán pravidelne označuje svoje turné za posledné a koľko "posledných" ešte môžeme očakávať. "My vôbec neklameme. Keď hrám koncert, môže byť posledný. Lebo čo bude zajtra, vieš? Každý koncert je posledný a je to len uhol pohľadu na to vyjadrenie," povedal Baláž. Skutočne posledného koncertu sa zrejme tak skoro nemusíme báť. 

Jána Baláža uvidíte v Inkognite dnes o 20:35 na JOJke!