Známy režisér sa vracia na Ukrajinu, aby bránil svoju vlasť: Pomohol mu Michal Hudák!

Vlastenec a veľký hrdina! Mikola Tretjak mal režírovať operu v Azerbajdžane, no namiesto toho sa chcel vrátiť do Kyjeva, aby bojoval za svoju vlasť. Všetky lety na Ukrajinu však zrušili a tak známy ukrajinský režisér nevedel, čo robiť. Do akcie pomoci za zapojili jeho spolužiaci z vysokej školy, medzi ktorými je aj zabávač Michal Hudák.

Známy ukrajinský režisér Mikola Tretjak odletel do Azerbajdžanu za prácou minulý týždeň. V tamojšom divadle mal režírovať operu. Namiesto hudby však počúval zvuky bombardovania, ktoré mu posielala jeho manželka z Kyjeva. Hodinu po pristátí sa začala u nás vojna. Dvadsiateho šiesteho som mal hneď letieť späť, ale na letisku som len sledoval, ako sa všetky lety na Ukrajinu rušia,“ povedal Mikola, ktorý má na Ukrajine mamu i celú svoju rodinu. Vrátiť sa do svojho rodiska a brániť tam svoju vlasť považuje za nevyhnutné. Veľa mojich kamarátov a kolegov už bojuje v domobrane. Musíme ochraňovať svoj dom, ulicu, svoje mesto, svoju vlasť. Chcem sa pridať k nim. Inú možnosť ani nemám,“ vysvetlil.

S návratom z Azerbajdžanu pomohli Tretjakovi jeho kamaráti, s ktorými študoval v Kyjeve na vysokej škole herectvo. Spolužiak, ktorý v Barcelone žije a má tam divadlo, zohnal letenky a tak sa Mikola dostal z Baku cez Istanbul až do Viedne. Na letisku Schwechat ho už vyzdvihol jeho druhý kamarát - Michal Hudák. Priatelia zo školských lavíc sa stretli po takmer desiatich rokoch. Obaja by si však najviac priali, aby to bolo pri úplne inej príležitosti. „Všetky sily, ktoré sme mohli zmobilizovať, sme dali do akcie. Tu ho preberám už ja a snažím sa nejakým spôsobom mu ponúknuť všetko pohodlie, aké sa dá. Zatiaľ vieme, ako sa dostane po hranicu. V tejto chvíli hľadáme spôsob, ako ho dostať čo najskôr do Kyjeva. Zatiaľ čo mnohí utekajú z Kyjeva, tak on sa vracia priamo do jamy levovej,“ povedal Hudák. Hoci si Michal nesmierne váži, že jeho kamarát je odhodlaný vzdať sa svojho pohodlia a bojovať v uliciach Ukrajiny za svoju vlasť, ako vojaka si ho nevie predstaviť. Ja si ho neviem celkom predstaviť so zbraňou v ruke, lebo je to jeden z najmierumilovnejších ľudí, akých vôbec poznám,“ zhodnotil.

​Po príchode do Bratislavy sa Mikola presunul na východ Slovenska. Do Prešova dorazil zhruba pred polnocou. Tam ho už čakal Michalov brat, ktorý sa s ním videl naposledy pred dvadsiatimi rokmi. „Ja som z bývalej práce robil nejaký čas v Kyjeve a to bolo v roku 1998. Vtedy sme sa asi videli v Kyjeve naposledy,“ povedal Alexander Hudák. Po tom, čo sa Tretjak po viac než troch dňoch konečne trochu vyspí, bude pokračovať ďalej v ceste do Kyjeva. Ako sa tam z hraníc dostane, majú predbežne naplánované, no či sa všetko podarí zrealizovať tak, ako si predstavujú, ukáže čas.