Predíďte tomu najhoršiemu: Ako skrotíte psa, ktorý skáče pod autá?

Máme pre vás riešenie.

V dnešnom dieli relácie Miláčikovo si ukážeme ďalšie tipy a triky, ktoré nám uľahčia život s domácimi miláčikmi. Jedným z problémov u ovčiarskych psov je ich prirodzený inštinkt pracovného psa. Tieto psíky majú totiž potrebu zaháňať a udržiavať nielen ovce, ale aj všetky pohybujúce sa predmety pokope. Najhoršie na tom je, že medzi takéto objekty záujmu nanešťastie patria i autá. Takýto problém má aj majiteľka border kólie Roxany. Aj ona má veľmi rada autá a vrhá sa za nimi. Majiteľka si uvedomuje, že ide o pracovného psa, ktorý ma v prirodzenosti a v génoch veľa sily a pohybu. Automaticky, keď vidí auto, beží za ním, predeň alebo popri ňom. Jej Roxina už raz dokonca mala aj nepríjemnú zrážku, pri ktorej si zranila labku. Ich venčenie na takýchto úsekoch tak musí byť praktizované výlučne na vôdzke, aby predišli nepríjemným kolíznym situáciám.

Miláčikovo - Roxy má veľmi rada autá a vrhá sa pred ne Miláčikovo - Roxy má veľmi rada autá a vrhá sa pred ne Zdroj: TV JOJ

Našťastie v tomto prípade pomôže tréner neposlušných chlpáčov, a teda inštruktor výcviku zvierat Juraj Ferko, ktorý si zoberie našu borderku do parády. Uvádza pritom, že tento problém sa týka špecifických plemien ovčiarskych psov, medzi ktoré patrí aj spomínaná border kólia. "Je to veľmi silný ovčiarsky inštinkt, akoby pasenie. Snaží sa autíčko pásť a zahnať späť ku stádu a mať ho pod kontrolou. To je však nemožné. Otočky okolo vlastnej osi sú zase následkom frustrácie z toho, že sa nemôže dostať k autu. Týmto spôsobom sa snaží vymaniť z vôdzky a dostať sa bližšie k autu," prezradil inštruktor. V Miláčikove si ukážeme, ako psíka vycvičiť, aby nevnímal na ulici autá ako hlavný objekt záujmu, ale práve majiteľa, ktorý si ju bude môcť zavolať a získať jej pozornosť. Inštruktor však zdôrazňuje, že s výcvikom je najlepšie začať najprv v interiéri, kde je psík, konkrétne v tomto prípade Roxy, relatívne pokojná. Naučí sa tak model správania, ktorý možno neskôr aplikovať aj v tom najrizikovejšom prostredí, teda priamo pri ceste. Ešte predtým sa však z interiéru treba presunúť postupne na záhradu, potom na predzáhradku a až potom na nebezpečnú ulicu. "Tým, že psík bude mať tieto informácie vkladané postupne za sebou, dokáže si na to zvyknúť oveľa efektívnejšie, než keby sme psa trénovali rovno na ulici," dodáva inštruktor. Konkrétny návod vám prezradíme v relácii Miláčikovo už dnes podvčer na JOJke!

Sledujte reláciu Miláčikovo dnes o 18:20 na JOJke!