Toto ešte svet nevidel: Takto psy trénujú vo vlastnom fitku!

Rovnako ako ľudia, aj psy potrebujú dostatok pohybu. Možným riešením je dog fitnes, čiže špeciálne fitko pre psov, v ktorom sa naučia koordinovať svoje telo a naberú svalovú hmotu. Táto aktivita má pozitívne účinky aj na ich celkový zdravotný stav.

Fitnes už nie je len doménou nás, ľudí. Už nejakú dobu je táto športová záľuba dostupná aj pre našich štvornohých miláčikov. Samotné zariadenie je podobné ako klasické fitness centrum. V tomto prípade však štvornohí "cvičenci" cvičia na balančných pomôckach. Ešte predtým sa však rozohreje na bežiacom páse. Dog fitnes majú na starosti vyškolení tréneri, ktorí sa snažia vytvoriť optimálne podmienky pre komplexný rozvoj psích svalov, udržiavať ich fyzickú formu, alebo urýchliť rehabilitáciu psov po úrazoch či operáciách. Psíky posilňujú celé telo. "Keď má pes napríklad nejaký zdravotný problém a potrebujeme precvičiť isté partie, na ktorých nemá svaly pri bežnej prechádzke, využívame práve dog fitnes," prezrádza trénerka dog fitness Beata Podobná. To isté platí, aj v prípade, že máme psíka, ktorý robí šport vrcholovo a potrebujeme, aby bol stopercentne "nasvalený". V tomto prípade sa takisto najprv psík zohrieva na bežiacom páse a neskôr cvičí a posilňuje celé telo na balančných pomôckach. Je teda jasné, že podobne ako u ľudí, rovnako aj psov má pohyb pozitívne účinky na zdravie. Fyzická aktivita napríklad urýchľuje metabolizmus, zvyšuje objem pľúc a tým aj koncentráciu kyslíka v krvi, znižuje riziko tráviacich problémov a ďalších chronických ochorení. Okrem toho tiež minimalizuje problémové správanie psov, ako napríklad neprimerané štekanie, hyperaktivita či napríklad ohrýzanie sa. Viac sa dozviete už v sobotu v relácii Miláčikovo.

Dog fitness výrazne pomáha kondícii a zdravotnému stavu psa Dog fitness výrazne pomáha kondícii a zdravotnému stavu psa Zdroj: TV JOJ

Sledujte Miláčikovo v sobotu o 11:25 na JOJke!

Tagy: Dog fitness