Útok na satiru? Komediálny seriál Ministri dostal mastnú pokutu za vtipy o cirkvi!

Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila našej televízii pokutu za satirický seriál Ministri. Viac než trojtisícová sankcia je vyrúbená za to, že jedna z epizód sa dotkla tabuizovanej témy a tou sú sexuálne škandály v cirkvi. Regulátor to vníma ako dehonestovanie viery.

Komediálny seriál Ministri sa od svojho štartu dotýkal aj poriadne pálčivých tém a na mušku si bral všetko, čo trápi či hnevá našu spoločnosť. V jednej z epizód bola satira nasmerovaná najmä na cirkev. Odluka cirkvi od štátu, cirkevné pozemky na miestach plánovaných štátnych stavieb, korupcia v cirkvi a aj najviac tabuizovaná téma vo svete – sexuálne škandály cirkevných hodnostárov, ktorí zneužívali malé deti či miništrantov. Jedna z postáv, premiér Milan, ktorého stvárňoval Tomáš Maštalír, v jednom obraze naznačil, že ako dieťa miništroval a tak vie, ako sa treba ku kňazovi správať.

Vtipkovanie na tému sexuálnych škandálov, ktoré otriasli celým svetom sa však zdalo regulátorom z Rady pre vysielanie a retransmisiu za čiarou a vyrúbili našej televízii pokutu vo výške 3 319 eur. Seriálová satira údajne dehonestuje cirkev a jej predstaviteľov. „Na základe odvysielaného obsahu vzniklo dôvodné podozrenie, či predmetný program mohol dehonestovať, či urážať predstaviteľov cirkvi, alebo jej stúpencov, zosmiešňovať výzor predstaviteľov cirkvi, význam cirkevných obradov, sviatostí, sexuálne správanie jednotlivých predstaviteľov cirkvi a veriacich, kresťanský spôsob života, či vieru samotnú,“ zdôvodnila Kancelária RVR v pracovnom materiáli k stredajšiemu zasadnutiu. Poukázanie na celospoločenské problémy malo podľa nich hrubo urážať skupinu veriacich a predstaviteľov viery a tým ich znevažovať či hanobiť.

Bola pokuta udelená právom? Pozrite si spomínanú epizódu v našom archíve a vyjadrite svoj názor v ankete!

Spornú epizódu nájdete v tomto videu: 

https://www.facebook.com/marcelgregatvjoj/photos/a.1452948234950375/2325670254344831/?type=3&theater

Tagy: Ministri