Pikantnou záľubou nakazil celú rodinu: Život zasvätil pestovaniu skvelého afrodiziaka!

Vyskúšajte ho aj vy.

Už vo včerajšej epizóde Mojej mamy sme spoznali novú sympatickú dvojicu - snúbencov Andreja a Máriu. Nežnejšia časť tejto dvojky pracuje už od školy ako kaderníčka a jej snúbenec Andrej zas venuje väčšinu voľného času pomerne netradičnému koníčku. Tým je pestovanie najpálivejších odrôd chili papričiek a výroba pikantných omáčok. K tomuto koníčku sa milovník chili dostal po tom, čo mal dlhodobý problém s hľadaním pikantných vecí v bežných obchodoch. "Na internete som čítal o týchto paprikách a začal som si ich pestovať sám pre seba. Došlo to až k tomu, že prišli známi, kamaráti, tí to posunuli ďalej, až som to napokon začal robiť vo veľkom," spomína si Andrej na svoje chili začiatky 

Dnes tieto papričky vo veľkom pestuje na vlastnej záhradke. Ešte predtým ich však necháva predklíčiť v byte. Úroda, zber i výroba omáčok tak prebieha vo vlastnej réžii pod Andrejovým dennodeným drobnohľadom. Pikantnej chuti však napokon neodolali ani ostatní členovia jeho rodiny. "Tiež mám rada štipľave, najmä habanero omáčku, tá je jemnejšia, taká pre ženy, dosladka. Na začiatku som to riedila jogurtom či kečupom, ale napokon som si zvykla," smeje sa Andrejova snúbenica Mária. Nebola jediná, skúsený chili majster teraz zásobuje celú rodinu vrátane svokrovcov. Andrej nám prezradil, že najštipľavejšou paprikou na svete je Carolina Reaper. Oproti bežnej okrúhlej feferónke je asi dvestokrát pálivejšia a zjesť ju by robilo problém aj našim snúbencom. Netreba však zabudnúť na pozitívne účinky chili papričiek v prípade ich rozumnej konzumácie. "Ak sa jedia s rozumom a nie každý deň, sú zdravé, hoci niektorí maniaci  si dávajú. My si zvykneme dávať habanero každý druhý deň," prezrádza Mária. Pozitívnej účinky potvrdzuje aj Andrej: "Keď sa to je v norme, zrýchli to metabolizmus a hovorí sa aj, že je to afrodiziakum. Pri nadmernej konzumácii zas hrozia problémy s tráviacim traktom a problémy na záchode na druhý deň." Ak chcete byť zdraví aj vy, nebojte sa pikantného a možno sa postupne prepracujete až k chuti extrémnej odrody Carolina Reaper. 

Sledujte ďalšiu púť milovníkov chili v dnešnej premiérovej epizóde Moja mama varí lepšie ako tvoja dnes o 17:55 na JOJke!