Bravčové medailonky s gorgonzolovou omáčkou

Recept od Lhotovcov.

Suroviny:

600 g bravčovej panenky
200 g syr gorgonzola
2 ks pomarančov
4 ks hrušky Williams
600g baby karotky
4 PL javorového sirupu
3 PL medu
100g pekanových orechov
50g  maslo
250 ml smotany na šľahanie
3 PL olivového oleja
1 KL mletej škorice
2 ks klinčeka
soľ
čierne korenie 

Postup:

Panenku nakrájame na 3 cm  hrubé plátky, osolíme a okoreníme, necháme 10 min odležať. Medzitým si odstavíme pomaranče. Panenku prudko opečieme na 20g rozpusteného masla z každej strany asi 1 min, potom panenku vložíme do zapekacej nádoby a dopečieme v rozpálenej rúre na 200°C cca 7 minút. Po upečení ju necháme 5 minút zakrytú alobalom ešte dôjsť.
Gorgonzolu rozpustíme na panvici a keď je krémová, pridáme smotanu a miešame pokiaľ nemáme hladkú kompaktnú omáčku. Nakoniec jemne dosolíme a okoreníme. Pomarančovú šťavu vlejeme na malú panvičku a redukujeme s 1PL javorového sirupu, pridáme mletú škoricu a klinčeky, po zredukovaní klinčeky vyberieme.
Umytú hrušku nakrájame na plátky a oglazujeme na 3 PL javorového sirupu a 1 PL medu.
Pekanové orechy vložíme na suchú panvičku, mierne opečieme a asi po minúte opekania pridáme 2PL medu a pokračujeme v opekaní. Keď je med jemne karamelizovaný, tak to odstavíme.
Mrkvu načistíme, umyjeme, nakrájame na rovnako veľké kúsky, vložíme do pekáča, pridáme soľ, čierne mleté korenie a maslo. Premiešame a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C na 20-25 minút.
Medailonky položíme na ohriaty tanier, prelejeme ich gorgonzolovu omáčku a hrušku, ktorú jemne zastrekneme pomarančovou emulziou, dozdobíme karamelizovanými orechmi, ako prílohu servírujeme pečenú mrkvu.

Pozrite si celý postup prípravy jedla v našom archíve úplne zadarmo. Moja mama varí lepšie ako tvoja prichádza s premiérovými epizódami a receptami vždy od pondelka do štvrtka o 17:55 na JOJke!