Fašiangové koláčiky, ktoré možno zdobia aj váš stôl: Neodolateľný recept musíte vyskúšať!

Chalupárska relácia, ale aj časopis Moja chalupa ponúka množstvo skvelých a sezónnych receptov!

Máme tu obdobie fašiangov. Či mu pripisujete význam, alebo nie, určite sa k vám už dostal nejeden fašiangový recept. Napriek tomu, že význam slova možno preložiť rôzne, je zaužívané, že je to obdobia veselenia aj hodovania, po ktorom nasleduje štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou. Z tohto dôvodu si ľudia radi doprajú aj jedlá, ktoré sú múčnejšie a sýtejšie. Jeden z receptov, ktorý je obdobím inšpirovaný, sú aj fašiangové chrapne. V niektorých regiónoch Slovenska ich môžete poznať pod názvom "fánky". 

Ak ste fanúšikom relácie Na chalupe, určite vám neunikne žiadny dobrý recept. Recepty ďalšie nájdete aj v časopise Moja chalupa či na jej facebookovej stránke. Práve tam sa môžete inšpirovať chrapňami. Na recept potrebujete tieto suroviny:

400 g hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

70 g kyslej smotany

2 žĺtky

120 g mlieka

20 g hnedého cukru

20 g bieleho vína

štipku soli

1 PL rumu alebo podľa chuti

masť alebo olej na vyprážanie

práškový cukor na obaľovanie

Zdroj: unsplash.com

Príprava:

Do múky pridáme prášok do pečiva a štipku soli. Sypké suroviny premiešame. Pridáme kyslú smotanu, žĺtok, biele víno a trošku rumu. Aby sa nám to celé pekne spojilo, pridáme ešte mlieko a cukor. Cukor môžeme pridať do teplého mlieka, aby sa lepšie rozpustil. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme odpočívať 10 – 15 minút. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na podobnú hrúbku ako domáce rezance. Vykrajujeme obdĺžniky alebo tvar, aký sa nám páči. Jednotlivé kúsky môžeme ešte v strede nakrojiť. Olej s masťou rozohrejeme. Chrapne sú výborné, keš sú pražené na masti. Vyprážame krátko z každej strany a ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre

Sledujte reláciu Na chalupe dnes o 16:50 na JOJke!