Pýtate sa odborníkov z Novej záhrady: Oplatí sa prezimovať bylinky v záhone?

Majú šancu na prežitie aj v nižších teplotách.

Pre mnohých balkónových aj záhradných pestovateľov sú bylinky jednoročnou záležitosťou. To znamená, že ich zakaždým pred sezónou vysadíme nanovo a na jej konci sa zmierime s tým, že o ne prídeme. Ale existuje alternatíva, vďaka ktorej by bylinky prežili aj zimu? Naša diváčka sa pýta: Čo s bylinkami v záhone na jeseň – presadiť ich do črepníkov a prezimovať ich vo vnútri, alebo je s nimi koniec? Odpovedá jeden z odborníkov relácie Nová záhrada, František Laššák: „Počasie naznačuje, že tie zimy sú u nás miernejšie a miernejšie, mínusové teploty nemajú taký veľký výkyv ako kedysi, keď boli zimy silné, čiže to nie je také nevyhnutné. Vieme bylinkám pomôcť, vieme ich nastlať, vieme ich ostrihať. Niektoré sú ale náchylnejšie a vymrznú, napríklad rozmarín. Ale ostrihaním a nastlaním zvýšime šance na prežitie všetkých možných byliniek.“ Tiež pomôže, keď máte bylinky vysadené v skupinkách a nie jednotlivo. Ako sa vraví, v jednote je sila.

Nezabudnite, že s novými epizódami vaša obľúbená Nová záhrada príde opäť už na jeseň, na nových prerábkach, ktoré budú väčšie a zasa niečím iné, pracujeme už práve v týchto dňoch. Reprízové epizódy môžete sledovať v nedeľu dopoludnia na TV JOJ! 

Ste už fanúšikom relácie Nová záhrada? Nie? Tak to napravte čo najskôr, nájdete tam všetky dôležité informácie o relácii a pravidelne súťažíme o skvelé ceny!

František Kozmon

František Kozmon

Viac článkov od autora