Strom ako základ zdravej záhrady: Zasaďte si jabloň!

Neviete, ako na to? Poradíme vám!

Keďže jar už netrpezlivo klope na dvere, mnohí uvažujú, čo si do svojej záhrady zasadia, čím si ju skrášlia. Vhodným stromom, ktorý ozvláštni aj váš zelený raj, je určite jabloň. Ako ju ale zasadiť? Niektorým táto otázka skrsne v momente, ako si stromček zakúpia, iní nad tým začnú dumať, keď prídu na záhradu. Odpoveď vám prezradí odborník na ovocné dreviny Ivan Hričovský. "Je apríl, už je najvyšší čas. Napríklad vhodnou je odroda Ontario, ktorej hovoria aj diabetická. Jej jedna nevýhoda je, že má striedavú rodivosť, teda každý druhý rok," vysvetľuje odborník.

A ako stromček zasadiť? "Ohyb je miesto očkovania, ktorý nesmieme zasadiť hlboko. Miesto očkovania má byť nad povrchom pôdy osem až desať centimetrov. Dôležité je, že pri výsadbe neuväzujeme stromček do osmičky, ale do takzvaného učka," hovorí Ivan Hričovský.

Zdroj: TV JOJ

​Mnohí si tiež lámu hlavu, kde urobiť rez. "Treba ho urobiť nad ohybom. To znamená, púčik si vyberám ten, ktorý je nad tým ohybom. A keby ste mali vosk, tak vrch zatrite voskom a môžete si dať pohár vína a popriať si, aby sa strom ujal a žil dlhé roky," uzatvára odborník.

Zimná odroda Ontario pochádza z Kanady. Kedysi bola veľmi rozšírená, no dnes už je skôr na ústupe. Medzi jej charakteristické znaky patrí určite geneticky podmienená striedavá rodivosť, veľmi veľké plody a kyselkavá chuť. Odroda je vhodná aj pre diabetikov a cukrovkárov.

Nestihli ste užitočné rady a tipy našich odborníkov? Pozrite si reláciu Nová záhrada v našom bezplatnom ARCHÍVE.