Bojujete v záhrade s voškami? Zaručene vám pomôžu TIETO 2 ľudové recepty bez chémie!

Nepríjemnou súčasťou pestovania, či už v záhrade, na balkóne alebo v interiéri, sú aj škodcovia. Patria medzi nich aj vošky, ktoré sa najčastejšie zdržujú na ružiach či na paradajkách. Ak sa ich chcete zbaviť raz a navždy, ale nechcete používať chemické postreky, máme pre vás dva skvelé ľudové recepty!

Chemické postreky sú medzi záhradkármi veľmi kontroverznou témou. Kým vo veľkovýrobách by sa bez nich zrejme nezaobišli, v našich záhradkách či na balkónoch ich vo väčšine nechceme veľmi používať. Otravní škodcovia však dokážu urobiť na našich rastlinkách obrovskú paseku, a preto na ich vyhubenie niečo použiť musíme. Našťastie, existujú aj ekologickejšie možnosti ako vytiahnuť chemický arzenál.

Chlapci z Novej záhrady v rozhovore pre Ranné noviny prezradili svoj tajný grif na boj s voškami. „Ide o postrek, ktorý si vyrobíme zriedeným tekutého mydla s vodou. Táto zmes vytvorí nepriaznivé podmienky pre množenie škodcov. Vytvorí na rastlinkách film a zabráni týmto škodcom dýchať. Tým pádom umierajú a decimujeme ich populáciu,“ vysvetlil František Laššák. Roztok vytvoríme zmiešaním jednej lyžice tekutého mydla a dvoch litrov vody. Zaujímavým, no osvedčeným a účinným tipom je rozpustiť jednu tabletku B vitamínu v pol litri vody. Pach tohto postreku vošky zaručene vyženie.

Nová záhrada - vošky Zdroj: Profimedia

​S voškami sa dá bojovať aj mechanicky a to odstránením napadnutých častí rastliny. No aj to má svoje pravidlá. „S cicavým hmyzom ako vošky či bzdochy, ktoré sa živia cicaním štiav z rastlín, sa dá bojovať aj mechanicky. Jednoducho ten najvrchnejší konárik či výhonok, ktorý je husto osídlený voškami, odstrihneme. Ale nenecháme ho padnúť na zem, pretože o vošky sa starajú mravce. Nielenže ich chránia, ale umožňujú im aj pohyb. Vošky zďaleka nie sú také mobilné. Samé by bez mravcov sa nevedeli preskupiť. Keď mravce zistia, že vošky z ich perimetra zmizli, nájdu si ich, chytia do kúsadiel a vynesú naspäť na nové výhonky. Takže, takto odstrihnuté konáriky treba dať úplne preč, určite nie do kompostu,“ vysvetlil Martin Čurda.

Nová záhrada - vošky Vošky môžu vo vašej záhradke urobiť poriadnu paseku. Bojovať sa s nimi ale dá aj inak než chémiou. Zdroj: Profimedia

Pred viac super tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!