Nielen citrón a zázvor pomáhajú pri chorobe: Poznáte 8 liečivých rastlín z našich záhrad?

Mnohí z nás pri chorobe automaticky siahajú po kombinácii zázvoru, medu a citrónu, ktorá nás dokáže postaviť na nohy. Ani zďaleka to však nie sú jediní pomocníci z takzvanej prírodnej lekárne. Priamo v našich záhradách či na balkónoch totiž rastie veľa rastlín, ktoré dokážu zázraky.

Silu byliniek a liečivých rastlín či kríkov poznali už naše staré mamy. Naparovať sa nad rumančekovým vývarom, piť cibuľový čaj i chrúmať strúčiky cesnaku. To všetko kedysi automaticky patrilo k liečbe prechladnutia či chrípky. Dnes častejšie siahame po zázvore a citrusových plodoch, no je fajn vedieť, že existuje oveľa viac rastlín, ktoré majú liečivé účinky. A je škoda nevyužiť ich.

Dúška tymianová
Je vynikajúca pri liečbe dýchacích ciest, pretože upokojuje bolesti v krku, podporuuje vykašliavanie a dokáže zmierňovať pocity upchatého nosa. Navyše esenciálny olej v listoch má aj protizápalové účinky.

Šalvia lekárska
Keďže obsahuje antimikrobiálne a antivírusové látky, taktiež má protizápalový efekt, upokojuje bolesti hrdla. Ideálne je variť si z nej čaj alebo si vyrobiť prípravok proti kašľu. Ten urobíte tak, že zmiešate pol hrnčeka nasekaných listov s dvomi lyžicami čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy a so štyrmi lyžicami medu.

Rakytník Zdroj: Profimedia

Rakytník
Jedna bobuľa tohto kríka má podľa výskumov v sebe ukrytú dennú dávku vitamínu C. Okrem toho obsahuje vitamíny A a E, tiež karotenoidy a organické kyseliny. Má teda antioxidačné účinky, stimuluje imunitný systém a pomáha pri rekonvalescencii organizmu.

Kapucínka väčšia
Listy tejto rastlinky obsahujú veľké množstvo vitamínu C a majú liečivé účinky, preto sú opäť skvelé na bolesti hrdla. Kapucínka taktiež pomáha posilňovať imunitu.

Nechtík lekársky
Čaj z tejto rastlinky zlepšuje trávenie, blahodárne pôsobí na pečeň, žlčník i obličky. Dokonca je skvelým podporným prostriedkom pri všetkých druhoch rakoviny, najmä tráviaceho traktu. Okrem toho zlepšuje činnosť srdca, mierne znižuje tlak krvi a upokojuje aj centrálnu nervovú sústavu. Táto zázračná rastlinka však pomáha nielen zvnútra, ale aj zvonka, keďže má vysoké baktericídne a regeneračné účinky. Používa sa na podporu hojenia rán či pri zápaloch kože, ústnej dutiny i pri paradentóze.

Echinacea purpurová
Farebná trvalka, ktorá skrášľuje záhony v záhradách, má dokázané antivírusové a antibakteriálne účinky. Preto sa využíva najmä pri liečbe horných dýchacích ciest, pri prechladnutí i pri chrípke.

Šípky Zdroj: Profimedia

Šípky
Črevené bobuľky sú zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje náš imunitný systém. Zároveň pôsobia ako antioxidant a spomaľujú starnutie buniek.

Rukola
Horkastá chuť tejto listovej zeleniny nie je každému príjemná. Ak jej tiež neholdujete, možno vás na jej konzumáciu presvedčí fakt, že obsahuje množstvo minerálnych látok, vitamíny A, B, C, E, K a tiež veľa vlákniny. Vďaka tejto náloži podporuje imunitný systém, detoxikuje, podporuje trávenie a má protizápalové účinky.

Ďalšie liečivé rastliny a plodiny: kustovnica čínska, kurkuma, čajovník čínsky, eukalyptus guľatoplodý, vinič hroznový