Chcete do svojej záhrady prilákať viac včiel? Vysaďte si do záhonov TIETO 3 trvalky!

Včely sú nevyhnutnou súčasťou nielen prírody ako takej, ale aj našich životov. Mnohí určite poznajú známy výrok Alberta Einsteina, že keď zomrie posledná včela, ľudstvu neostáva viac než štyri roky. Aby sa to nestalo, je potrebné zakladať nové včelstvá a popri tom vysádzať také rastlinné druhy, ktoré sú bohaté na peľ. A s týmto všetkým nám poradili odborníci na slovo vzatí.

Cieľom Novej záhrady je nielen skrášľovať naše záhradky a záhony, ale aj vzdelávať a šíriť osvetu. V uplynulej epizóde bolo hlavnou témou včelárstvo, pretože práve včely sú pre náš život nesmierne dôležité. Niet preto divu, že sa čoraz častejšie zakladajú nové včelstvá aj v rámci mesta, nielen na vidieku či pri lesoch.

​Podľa predsedu Slovenského zväzu včelárov sa netreba báť tohto prospešného hmyzu ani v blízkosti činžiakov či bytových domov. „Odporúčam včelárenie aj v meste. Je to znak zdravého života priamo v meste. Môžeme pestovať ovocie v malých záhradkách alebo na zelených plochách na strechách. Určite zelenina potrebuje opeľovačov. Keď sa pozrieme na včely ako na globálneho opeľovača, 75 percent potravín sa priamo dotýka opelenia. Okrem včiel máme aj opeľovače, hlavne osmie, ktoré sa nachádzajú tuto v meste, alebo čmeliaky. Tie sú tiež veľmi dôležité, pretože opeľujú rastliny, ktoré nemajú dostatok nektáru, ktorý by lákal naše včely medonosné,“ vysvetlil Milan Rusnák.

Nova zahrada - vcely Zdroj: TV JOJ

​Aby mali včely dostatok potravy, je dôležité vysádzať kvitnúce rastliny, ktoré sú pre ne prospešné. Fanúšikom takýchto druhov je aj Maroš Havran, ktorý v Novej záhrade prezradil, aké kvetiny by sme si mali zvoliť. „Trvalka, ktorú by som doporučil každému, kto chce pomôcť opeľovačom, včelám a čmeliakom, je Veronika Candles Glory. Už ten názov hovorí o tom, že rastie ako svieca do výšky 30 – 60 centimetrov. Má nádhernú modrú farbuje výborná ako solitér, výborná je aj do skupinovej výsadby, kde vynikne strašne veľa farebných stoniek. Ale dá sa pestovať aj v kvetináči,“ povedal záhradný nadšenec.

Nova zahrada - trvalky Zdroj: TV JOJ

​Ďalším druhom je rastlinka, ktorú všetci poznáme ako takzvaný myší chvostík. „Ako deti sme to bežne poznali ako burinu, ktorá kvitla na bielo. Malo to veľmi jemné lístky. Toto je odroda Cloth of Gold, čiže, je tam strašne veľa žiarivej žltej farby. Je to vysoká trvalka a dorastá do výšky 80-90 centimetrov. Tá farba je lepom na opeľovače,“ vysvetlil Havran. Treťou trvalkou je známy a obľúbený Rozchodník.Odroda Xenox má tmavé bordové listy a kvitne nádherne cyklámenovo. Ak ste niekedy videli rásť Sedum, hlavne, keď kvitlo, to je záplava včiel. Včely milujú Sedum,“ zhodnotil.

Nova zahrada - trvalky Zdroj: TV JOJ
Nova zahrada - trvalky Zdroj: TV JOJ

Sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!