Chcete zvýšiť svoju úrodu uhoriek? Urobte si hnojivo zo surovín, ktoré máte bežne doma!

Uhorky sú plodinou, ktorú v našich záhradách pestujeme spolu s paradajkami, cibuľou či reďkovami asi najčastejšie. Ak ste si ich posadili aj vy a túžite po bohatej úrode, vyskúšajte tipy na prírodné hnojivá od ostrieľaných záhradkárov. Budete na ne potrebovať len to, čo má v domácnosti takmer každý z nás!

Všetky rastliny potrebujú na bujný rast nielen vhodné podmienky, teda svetlo a vlahu, ale aj živiny. Platí to aj v prípade zeleninových priesad bez ohľadu na to, či sú vysadené v pôde, v skleníku či vo vyvýšenom záhone. Minule sme vám priniesli tip na zvýšenie rodivosti paradajok a dnes vám zas prinášame recepty na prírodné hnojivá, ktoré zbujnia rast uhoriek.

Podobne ako aj pri ostatných rastlinách, ideálne je, ak uhorky zalievate odstátou vodou, ktorá má izbovú teplotu. Ak záhon polejete príliš studenou vodou, koreňový systém utrpí šok a dôsledkom môže byť pozastavenie rastu. Každý záhradkár tiež vie, že je nutné polievať buď skoro ráno, alebo vo večerných hodinách, keď už slnko zapadá, aby sa nespálili listy. Myslite tiež na to, že uhorky treba polievať naozaj pravidelne, pretože nepravidelný prísun vody spôsobuje horkosť plodov.

Nova zahrada - uhorky Zdroj: Profimedia

Najjednoduchšie hnojivo na uhorky vytvoríte tak, že si v 10 litroch horúcej vody rozmiešate 2 polievkové lyžice sódy bikarbóny. Zmes poriadne premiešajte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Následne polejte koreň každého kríka približne pol litrom tejto tekutiny. Roztok aplikujte zhruba každé 2 týždne. Jednoduché, lacné, no účinné hnojivo si spravíte aj z cibuľových šupiek. Šupky z približne 5 hlavičiek namočte do litra vody a nechajte vylúhovať 3 dni. Tekutinu sceďte cez sitko a hnojivo je hotové. Použiť ho môžete každých 10 dní, ale len na poliatu rastlinu. Na vynikajúce hnojivo obsahujúce množstvo fosforu a draslíka, ktoré uhorky zbožňujú, môžete využiť aj popol z dreva. V troch litroch teplej vody rozmiešajte jeden pohár popola a nechajte postáť 24 hodín. Takto získanú tekutinu môžete použiť aj na plnohodnotné zalievanie.

Nova zahrada - popol Popol z krbu či z grilu, v ktorom ste spálili drevo, môžete použiť na hnojenie uhoriek. Zdroj: Profimedia

​Nezabudnite však na to, že aj pri používaní prírodného hnojiva treba byť opatrný. V snahe získať bohatú úrodu to neprepísknite, pretože v tomto prípade neplatí, že viac je viac. Nepoužívajte naraz niekoľko druhov roztokov, pretože priveľa živín môže urobiť viac škody než úžitku.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!