Praskajú vám horko-ťažko vypestované paradajky a neviete prečo? Problém býva v tomto!

Mnohí záhradkári určite veľmi dôverne poznajú problém s popraskanou šupkou na paradajkách. Niekedy sú to len drobné puklinky, inokedy sú to však aj hlboké ryhy, ktoré prácne vypestované plody úplne zničia. Ak s tým bojujete aj vy a neviete prísť na to, prečo sa to deje, máme pre vás odpoveď!

Začnime dobrou správou. Tou je, že praskanie paradajok nemajú na svedomí žiadni škodcovia ani hubové ochorenia. Popraskanie šupky, ktoré môže nastať v akejkoľvek fáze rastu (to znamená, že bez ohľadu na to, či sú ešte zelené, oranžové alebo už červené), v drvivej väčšine spôsobuje nerovnomerný prísun vody. Deje sa to preto, lebo v dôsledku veľkých výkyvov teplôt a zálievky, ktorá nie je vždy rovnaká, sa rastlina nedokáže správne vyrovnať s nadmerným prísunom vlahy. Taktiež sa môže meniť rýchlosť rastu plodov. Za zálievku však nepovažujeme len vodu, ktorou korene polievame, ale aj tú, ktorú rastlinka dostane vďaka dažďom a lejakom. Samozrejme, ak paradajky pestujeme pod holým nebom, len ťažko vieme zabrániť, aby prijímali vlahu zo zrážok. Ak sa chcete tohto problému zbaviť, ideálnym riešením je pestovať paradajky v skleníku, v ktorom rovnomernú zálievku dosiahneme o čosi ľahšie.

Nova zahrada - popraskane paradajky Zdroj: Profimedia

​Popraskané plody ale nie sú len estetickým problémom. Cez narušenú šupku sa totiž k dužine môžu dostať nielen škodcovia, ale aj mikroorganizmy spôsobujúce hnilobu. Ak teda v záhrade spozorujete, že vaše paradajky sú popraskané, pred tým než ich budete konzumovať, skontrolujte, či nie sú nahnité, prípadne či nemajú kyslý zápach. Keď bude všetko v poriadku, popraskané časti vyrežte a zvyšok paradajky spracujte čo najrýchlejšie. Ideálne do varených jedál alebo do príloh.

Nova zahrada - popraskane paradajky Zdroj: Profimedia

Záhradkári sa okrem popraskanej šupky na paradajkách často boria aj s nepeknými bielymi či žltými fľakmi. Tie sú zas najčastejšie spôsobené poškodením rastlinného tkaniva v dôsledku nadmerného slnečného žiarenia. Paradajky síce majú rady slnko, no nemali by sme ich vysádzať na stanovisko, na ktoré celý deň praží. Riešením je posadiť priesady do polotieňa, v ktorom budú mať dostatok slnečných lúčov, no nebudú pri nich trpieť.


Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!