Máte malú záhradu a chceli by ste si ju aspoň opticky zväčšiť? Použite tieto 2 rastliny!

Mnohí ľudia snívajú o veľkej záhrade, ktorá by pre nich bola oázou pokoja. Nie každý sa však môže pochváliť naozaj štedrou rozlohou. A hoci výmera pozemku sa, samozrejme, len tak nafúknuť nedá, existujú spôsoby, ako si záhradu zväčšiť aspoň opticky! Ako na to prezradili chlapci z Novej záhrady!

Naši záhradkári Martin Čurda a František Laššák pri realizácii záhradných premien vždy pristupujú k výberu jednotlivých rastlín naozaj pedantne. Nájsť totiž správne a vyhovujúce druhy, nie je úplne jednoduché. Musia zohľadňovať viacero dôležitých vecí a jednou z nich je rozhodne aj veľkosť záhrady, ktorú prerábajú. Ak pracujú na mieste, ktoré je v otázke rozlohy naozaj štedré, môžu si dovoliť vysadiť širšie spektrum rastlín než, keď majú k dispozícii menšiu plochu.

Nova zahrada - okrasne travy Zdroj: TV JOJ

V prípade, že máte doma tiež menšiu záhradku a chceli by ste si ju aspoň opticky zväčšiť, tieto tipy si určite zapamätajte.Priestor je naozaj veľmi malý a tak potrebujeme dosiahnuť efekt aspoň takého optického zväčšenia. Dosiahneme to tým, že použijeme rastliny s veľmi jemnou textúrou. Medzi typických predstaviteľov takýchto rastlín patria okrasné trávy. Majú jemnú textúru, majú jemnučké listy, aj kvitnutie je veľmi jemné, éterické, takže aj zblízka vyzerajú krehko. Tým priestor naozaj opticky zväčšíme. Nepoužívame druhy s veľkými listami,“ vysvetlil Martin Čurda. Okrasné trávy majú krásny efekt počas celého roka, a teda aj na jeseň i počas zimy majú svoje čaro.

Nova zahrada - okrasne travy Zdroj: TV JOJ

​Do realizácie vybrali druh s názvom Spartina hrebenitá odroda Aureomarginata, ktorá je naozaj malým zázrakom. Veľmi rýchlo rastie, preto stačí len pár trsov a do dvoch rokov sa rozrastie natoľko, že vytvorí hustú „zástavbu“ takmer živého plota. Dorastá do výšky 170 centimetrov a na jeseň sa sfarbuje do zlatožlta. Druhou rastlinkou je krásne kvitnúca trvalka Liriopa modrincová. Narastá do výšky 30-50 cm a kvitne do krásnej modrofialovej farby. Výborne sa hodí do skupinovej výsadby, ale i ako podrast pod dreviny, či ako solitér. Oba druhy dosahujú veľký objem, takže vašu záhradu opticky krásne zväčšia.

Nova zahrada - opticke zvacsenie zahrady Zdroj: TV JOJ

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!