Používate v záhrade mulčovaciu kôru alebo sa na to len chystáte? TOTO by ste mali vedieť!

Mulčovacia kôra je veľmi obľúbeným materiálom, ktorý vo svojich záhradách využívajú mnohí pestovatelia. Ak medzi nich patríte tiež, prípadne sa svoje záhony ešte len chystáte takto skrášliť, mali by ste vedieť, aké sú výhody a nevýhody používania kôry.

Každý kto má záhradu vie, že absolútne bezúdržbová záhrada neexistuje a vždy jej treba venovať aspoň menšiu pozornosť. Mnohí záhradkári sa ale dlhé roky snažili vykynoženie buriny a skrášlenie svojich záhonov dosiahnuť tak, že na pôdu kládli mulčovaciu textíliu, ktorú prikryli mulčovacou kôrou. Diváci Novej záhrady si určite všimli, že geotextíliu pri svojich realizáciách dlhodobo nepoužívajú ani naši chlapci. Okrem buriny totiž tieto netkané umelé látky ničia aj záhrade prospešný život.

Nova zahrada - mulcovacia kora Zdroj: TV JOJ

​Podporiť pôdne mikroorganizmy či výskyt dážďoviek, ktoré pôdu kypria, naopak môžeme ekologickým mulčovaním, teda nastieľaním pôdy prírodnými materiálmi, ktoré vytvárajú ochrannú vrstvu. Mulčovanie chráni zem, v ktorej momentálne nič nerastie, zabraňuje prílišnému výparu vody a priamemu slnečnému žiareniu. Navyše, nástielka z prírodných zdrojov obohacuje pôdu o živiny, ktoré získava z rozkladu organických materiálov. Má to však svoje „ale“. Kôru nepoužívame často, pretože je to síce príjemný organický materiál, ale predsa, buďme k sebe úprimní, zvetráva. Čiže, každý rok ju treba doplniť. A čo je horšie, keď trochu vyschne, vietor ju rozfúka,“ podotkol v Novej záhrade Garden Vedúcko Martin Čurda. Oveľa trvácnejšou možnosťou než mulčovacia kôra je drevná štiepka, ktorá je menej náchylná na rozfúkanie a drží v sebe viac vlahy. Je však finančne náročnejšia ako kôra, ktorú zoženiete prakticky v akomkoľvek supermarkete za pár eur. Na druhej strane, každoročné dopĺňanie mulčovacej kôry taktiež nie je najlacnejšie riešenie. Výber teda závisí od vašich preferencií a finančných možností.