Treba odkvitnuté tulipány odstrániť alebo ich môžeme nechať tak? TOTO im prospeje!

Tulipány sú krásne jarné kvety a vo svojich záhradách ich pestuje mnoho Slovákov. Hoci nepatria k práve najnáročnejším druhom, je niekoľko zásad, ktoré by sme pri ich pestovaní mali dodržiavať. Jednou z nich je aj to, ako sa o ne treba starať, keď odkvitnú.

Tulipány sú jarné cibuľoviny, ktoré sú pomerne nenáročné na starostlivosť. Majú radi polopriepustnú pôdu, slnečné stanovisko a dostatočnú vlahu. Napriek tomu, že toho veľa nepotrebujú, aspoň minimálnu pozornosť im treba venovať. A to najmä na konci vegetačného obdobia, keď začínajú odkvitať. V Novej záhrade na to upozornila manželka profesora Hričovského. „Martinko odstránil odkvitajúce tulipány. Možno podvedome si uvedomuje, že keď odstráni odkvitajúci tulipán, odstráni aj semená, ktoré sa tvoria a berú cibuli až 30 % celej sily rastliny. Keď chceme veľké cibule, tak musíme odstraňovať odkvitnuté kvety,“ vysvetlila Eva Hričovská.

Nova zahrada - odkvitnute tulipany Zdroj: TV JOJ

​Pri dôslednom odstránení odkvitnutých kvetov cibuľky zmohutnejú a budúci rok budú kvitnúť ešte krajšie. Následne prichádza na rad výživa pre cibuľky. „Teraz je ideálny čas na to, aby ste ich prihnojili. Pretože už nekvitnú, ale stále asimilujú, fotosyntetizujú, naťahujú živiny do cibúľ a podzemkov. Tretia zásada je nechať tie listy, pokiaľ sú aspoň trochu zelené. Dokonca až dovtedy, kým sa úplne nezošúveria a rastlinka ich nevypne z výživy. Až vtedy tie cibule vyberáme,“ doplnil Martin Čurda. Hoci je zvykom, že sa cibuľky zo zeme vyťahujú a potom sa na jeseň opätovne vysádzajú, toto pravidlo môžeme obísť. Cibuľky podľa Garden Vedúcka vydržia v pôde bez presádzania približne štyri roky.

Nova zahrada - odkvitnute tulipany Zdroj: TV JOJ


Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!