Pasívny dom je o mnoho lepší: Architektka Lucia začala súboj tvrdo

Zvíťazí Luciin Sokratov dom?

Manželia Tibor a Marika sú v rukách architektky Lucii Ortutovej, ktorá im predvádza majstrovské dielo. Lucia začala súboj tvrdo a ako ukážku domu odprezentovala manželom stavbu, ktorá, získala ocenenie ARCH a vyhrala v kategórii drevostavby BEFFA. Ide o pasívny drevodom, ktorý nepotrebuje aktívny spôsob vykurovania.

„Dom si dokáže vytvoriť vnútornú klímu aj počas zimy, aj počas leta, funguje vlastne sám, čo je na tom super. Sú dva pojmy, ktoré sú na  Slovensku pomerne známe:  Zaužívaný energetický úsporný dom a pasívny dom. Je v nich pomerne veľký rozdiel, pretože pasívny je ešte naozaj o mnoho lepší,“ vysvetľuje Lucia.
Pre Luciu je veľmi dôležitý vzťah s klientom: Nevyhnutná je intenzívna spolupráca, ktorá medzi nimi trvá nejakú dobu a na to, aby bol výsledok unikátny, spolupráca je veľmi podstatná.
Lucia si pripravila pre manželov učebnicový obrázok, konkrétne kresbu Sokratovho domu. „ Tu vidíme pôdorys a rez domu. Tento dom fungoval na takom super princípe, že sa naozaj krásne orientoval na svetové strany. Naozaj sa orientoval na to, že treba dom osadiť tak,  aby mal čo najviac skleneného priečelia a nasával čo najviac slnečnej energie z  južnej strany.  Všetky zavreté časti domu by mali byť čo najviac na severnú stranu. Tým pádom sa dom dokáže sám prekúriť a držať pohodu aj v lete, aj v zime. Bez toho, aby do toho človek tlačil ešte ďalšie technológie,“ rozpráva Lucia.

Výstavba tohto druhu domu však prekračuje rozpočet manželov. Preto v prípade, že by sa pár rozhodol pre Luciu, jej úlohou by bolo navrhnúť dom tak, aby sa zmestili do 70 000 eur. Manželia majú nad čím premýšľať a Lucia im určite nasadila chrobáka do hlavy.

Pozrite si teraz zadarmo v archíve reláciu Nové bývanie a sledujte súboj troch výborných architektov!