Veľký dom, ale málo izieb! Architektka Lucia si poradila, z kúpeľne spravila kuchyňu

Pozrite sa, ako to šikovne vymyslela.

V Novom bývaní sme hľadali rodinný dom pre mladý pár v okolí Banskej Bystrice. Ich sen bol mať dom so záhradou, v ktorom by mala trojčlenná rodina väčší priestor pre seba ako doteraz v paneláku. Nehľadali novostavbu, ale minimálne trojizbový dom. Finančný limit dvojice bol 95-tisíc eur.

Prvá ponuka rodinného domu sa nachádzala v obci Poníky, ktorá má 1500 obyvateľov, veľmi dobrú občiansku vybavenosť a nachádza sa tam ako materská škola, tak aj základná škola a od Banskej Bystrice je vzdialená 12 kilometrov.  Rodinný dom, do ktorého realitná maklérka spolu s moderátorom Vladom Voštinárom pár zaviedli, bol z roku 1965. Napriek tomu, že dom nebol až tak veľmi starý, bolo by ho nutné zrekonštruovať. Nachádzal sa na 12 árovom pozemku, bol dvojizbový, ale napriek tejto skutočnosti, ponúkal dosť priestoru. Existovala totiž aj možnosť zobytnenia podkrovia. Pár vnímal ako výhodu tohto domu veľké miestnosti, no prekážalo im, že boli len dve. Architektka Lucia Ortutová tento problém rýchlo vyriešila.

„Bolo tu naozaj veľa možností ako na to, lebo fakt tie izby sú tu iba dve plus tá, samozrejme, veľmi veľká kuchyňa. Terajší stav je naozaj taký, že tie izby sú super, sú veľké, len teda je ich málo. Jediná nosná stena v tomto dome, je táto napravo, čiže to je táto v pôdoryse, tam kde sú všetky komíny a kachle a podobne. A tým pádom tú by som ja nechala. Ale, čo sa tam potom udialo ďalej je to, že ja som to, kde práve stojíme predelila s kuchyňou a z kúpeľne by sa nám stala kuchyňa. Celý tento priestor sa nám prepojil, trochu sa nám otvoril aj do vstupu a tým pádom máme vlastne obývačku prepojenú s kuchyňou a za týmito dverami by sme pripravili takú samostatnú nočnú časť, kde budete mať spálňu, jednu detskú izbu, spoločný šatník a kúpeľňu, ktorá je prístupná zo spálne. Druhá kúpeľňa by sa pripravila namiesto špajze a bola by prístupná z chodby,“ vysvetľuje svoju vizualizáciu Lucia.

Cena rodinného domu s rozlohou 100 metrov štvorcových a pozemkom 1280 metrov štvorcových je  54-tisíc eur a cena kompletnej rekonštrukcie by nových majiteľov vyšla na interiér okolo 30-tisíc eur.

Sledujte teraz zadarmo v archíve reláciu Nové bývanie a pozrite si vizualizáciu, ktorú navrhla architektka Lucia Ortutová!