Viete, na čo by ste si mali dávať pozor pri výbere staršej nehnuteľnosti?

Budete prekvapení.

V dnešnej dobe nie je žiadnou novinkou kupovanie starších nehnuteľností. Kupovanie nehnuteľnosti je rozhodnutie, ktoré si treba dobre premyslieť a mať dostatok informácií o technickom stave domu. Niektorí kupujúci sú až príliš dôverčiví, nepreveria si skutočný technický stav domu, o ktorý majú záujem a po jeho zakúpení a podpísaní zmlúv odhaľujú nedostatky, o ktorých nemali poňatie.

Pri kúpe staršej nehnuteľnosti by sme sa mali snažiť získať čo najviac informácií od pôvodného majiteľa. Dôležité je zistiť informácie o tom, či v minulosti neboli realizované nejaké čiastočné opravy a či sú platné všetky revízne správy. Pokiaľ, chcete mať istotu, že všetky informácie o nehnuteľnosti sú od pôvodného majiteľa pravdivé, mali by ste si zavolať odborníka, konkrétne inšpektora nehnuteľností, ktorý dokáže tento technický stav skontrolovať.

„Inšpektor pracuje samostatne, postupuje podľa jednotlivých celkov a nenechá sa vyrušovať či už majiteľom alebo realitným maklérom. Prechádza jednotlivé časti od základov budovy až po strechu. Táto technická prehliadka trvá niekoľko hodín,“ vysvetľuje inšpektor nehnuteľnosti Ing. Tomáš Kolomy. Inšpektor kontroluje statické poruchy, podlahy, dvere, okná. Pokiaľ je možný prístup aj ku streche, vie skontrolovať, či strecha tesní alebo do nej náhodou nezateká. Samozrejme, túto kontrolu nevykonáva len tak, že si dom prezrie, ale používa na to odborné technické prostriedky. Vďaka kontrole inšpektora dokážeme odhaliť nedostatky, ktoré nám mohol majiteľ zatajiť a zároveň dokáže inšpektor vyčísliť, čo nás budú tieto opravy stáť.

Sledujte teraz zadarmo v archíve reláciu Nové bývanie a sledujte poradné okienko s inšpektorom nehnuteľností!