Andy Kraus

Andy Kraus bol ONLINE: Aký seriál pripravuje po skončení Paneláku?

Scenárista dostal od fanúšikov seriálu množstvo zvedavých otázok.

Scenáristu a takzvaného otca Paneláku, Andyho Krausa, sme dnes predpoludním privítali v našej redakcii na online chate. Počas neho odpovedal na vaše zvedavé otázky, ktoré ste mu napísali na facebookovej stránke Paneláku. Väčšina z nich sa týkala ukončenia seriálu Panelák. Viacerí z vás sa však pýtali, na čo sa na televíznych obrazovkách môžu tešiť po jeho skončení. Andy bol vo svojich odpovediach úprimný tak ako vždy a výsledok je určite zaujímavý.

Nech nekončí Panelák! Chceme každý pokračovanie! Je to jeden seriál, ktorý pozerám od úplného začiatku!
Všetko raz musí skončiť a ak sa chceme posunúť ďalej, tak sme to ako Továreň museli urobiť , lebo popri  Paneláku sa naozaj nedalo stihnúť pracovať na nových projektoch . Verte mi, že aj mne bude za Panelákom veľmi smutno a nebolo to ľahké rozhodnutie.

Ja mám takú otázku, prečo hovoríte, že všetko raz musí končiť a aj Panelák už je pri konci, keď v susedných Čechách tiež seriál Ulice ide už koľko rokov a má koľko častí. A aj v Maďarsku majú denný seriál od 90. rokov. Stále ste hovorili že ste tu pre nás, tak prečo chcete odísť keď vidíte že my máme záujem o ten seriál.
Asi sme niekde urobili chybu, lebo ako autorský tím sme si čím ďalej tým viac uvedomovali, že už sa nemáme kam posunúť. Máme v seriáli skvelých hercov, o ktorých nechceme prísť. Na druhej strane, ak sa herci nemenia, tak je ťažké vymýšľať pre nich stále nové linky. Bol to náš prvý denný seriál – pri tom ďalšom už budeme múdrejší :)

Ja len poviem jedno. Ak sa čudujete že ste stratili sledovanosť, tak to je kvôli vysielaciemu času ...
Iste. Vysielací čas má vplyv na sledovanosť ale podiel na trhu sme si vylepšili takže – to je diskutabilné :)

Súhlasim. Po**ané Divoké kone dali namiesto Paneláku? Keby sa to vymenilo, nevidím dôvod nízkej sledovanosti Paneláku.
Divoké kone fungujú v tom slote lepšie ako Panelák.. to zase treba uznať ...

Ja to pozerám z archívu, takže je mi jedno, kedy to ide. Odporúčam kuknúť z archívu!
A to je presne to. Každý tretí to pozerá z archívu.

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať že či neplánujte nejak spoločný projekt s Petrom Marcinom? Lebo Uragán a Susedia boli podľa mňa najzábavnejšie programy čo od slovenských tvorcov bolo odvysielané v televízií a je veľká škoda že ste sa rozišli.
Zatiaľ nie... ale...

Nechápem prečo musíte skončiť najobľúbenejší seriál a takto dobre rozbehnutý???? Veď je to veľká škoda a veľké sklamanie od tvorcov... Najprv nás namotáte na nové dejové línie aj postavy a potom nič???
My to všetko stihneme ešte rozmotať

Andy vážne je nutné, aby skončil? Nebojite sa toho že tie ďalšie už nebudú také obľúbené?
Bojím...ale muísm to vyskúšať...

V ČR Ulice má už cca 2500 častí, majte rozum, ak vám zaleži na divákoch a nielen na reklame.
Ulica chodí v inom čase v inom konkurenčnom prostredí a v i nej krajine.

Milý Pán Kraus. Ak Vám na divákoch a ich názore tak veľmi záleží, tak si pozorne prečítajte všetky komentáre a prehodnoťte Vaše rozhodnutie ohľadom ukončenia seriálu. Nikto (až na pár jedincov, ktorí nevedia ako sa používa diaľkové ovládanie) nechce, aby Panelák skončil. Pre každého je to už každodenný rituál a Panelák všetkých baví. Prosím, netušte ho. Sledovanosť je a aj bude. Síce si ho nemôžem pozrieť večer kvôli škole, ale práve som dopozerala včerajšiu časť na stránke Jojky. A ak ide len o to, že Vám dochádzajú nápady... Skúste sa opýtať divákov, čo by radi v seriáli videli a týmto spôsobom ich zapojiť do písania nových častí. Tento seriál pozerávam už od prvej časti a veľmi ma mrzí, že musí končiť. Premyslite to ešte.
Tých dôvodov na ukončenie je viac. To že sme unavení a kreatívne jemne vyčerpaní, je len jedna z vecí kvôli ktorým Panelák končí.

Ste super a super je aj Panelák, neskončite! Je to relax, zmeny sú dobré k lepšiemu. Panelák je tradícia a vždy plná zmien. Chcete veľa ľudí spraviť smutnými?
Nechcem. A práve preto chystáme nové veci aby ste sa smiali...

Veľký dôvod na malú sledovanosť sú reklamy, ktoré dokopy trvajú dlhšie ako celý seriál a to sa netýka len Jojky.
Televízia z tých reklám žije. Bez nich by nemala prostriedky na to, aby sa mohli seriáli točiť.

Prečo končíte s Panelákom len za to, že sa chcete viac venovať novým projektom, aby boli úspešné, keď už jeden úspešný máte? Veď to nedáva zmysel s úspešným skončíte, aby boli úspešné iné?!
Áno... pretože práca na seriáli si vyžaduje čas a energiu. A tá nie je  nekonečná. Tiež by ste nestíhali robiť tri zmeny po 8 hodín denne :)

Ja osobne teda nechcem, aby Panelák skončil. A keď je to autorovi ľahostajné (mienka ľudí), tak nech viac pre ľudí nerobí nič!
Nie je mi ľahostajná vaša mienka. Vážim si divákov aj ich názor, ale nie je vás tak veľa, aby nás to ešte dokázalo naštartovať k písaniu ďalších častí. A naozaj je veľmi deprimujúce, keď máte v šuflíku dobré nápady, námety, dokonca hotové scenáre a nie je  možné z časových dôvodoch ich realizovať. Myslím že mnohí z vás vy ste sa na mojom mieste rozhodli rovnako.  Ja osobne a určite aj mnohí z mojich kolegov kvôli Paneláku obetovali veľa. Mám aj rodinu, dve deti , ktorým sa chcem venovať a nemám na to toľko času, koľko by som mal mať. Kvôli Paneláku už napríklad dva roky odkladám prácu na filme, na ktorú som sa veľmi tešil a asi sa k tomu už nedostanem. Nesťažujem sa – len vysvetľujem...

Panelák sa mi páčil aj z toho dôvodu, že do scenára išli aj aktuálne a skutočné veci zo života a pletky ako napr. pozeral si včera hokej alebo Noro pozerá Sladký život, čím robia programu reklamu. Ale na druhej strane, aj som sa pri ňom citíl ako v skutočnosti a nie scenár vymyslený dopredu, ale reagovanie aj na spoločenské novinky vo svete.
Aj v novom projekte by sme chceli aktuálne reagovať na dianie okolo nás...  Možno ešte viac :)

Panelák je stále na vrchole a je to naša srdcovka, končiť s ním? To nedáva zmysel!
Asi by sa dalo polemizovať, či je na vrchole, ale ak to tak vnímate, tak ma to samozrejme teší.

Bude mať Panelák veľké finále? Patrilo by sa, že?
Posledná časť bude finále. Ale nečakajte akčné scény. Jeden z bulvárnych denníkov, konkrétne ten menej úspešný, má zdroj, ktorý si z redaktorov podľa mňa robí žarty. Panelák určite nevybuchne...

Andy, na FB a web prispievaš ty alebo niekto zo štábu?
Teraz som tu.  Ale príspevky robí šikovný mladý muž, ktorý je obrovským <3 Paneláku a ja som mu za jeho práci nesmierne vďačný.

Videli ste Koleníka tancovať v nedeľu v Tanci snov? Mohol by na záver celého seriálu zatancovať so všetkými postavami. J Alebo len tak teraz v niektorej epizóde, ľudia z neho boli úplne hotoví.
Tancoval úžasne!

Bude aspoň jeden z tých budúcich nových projektov na spôsob Paneláku? Alebo to budú len seriály typu Divoké Kone? Ďakujem.
Nie nie... To nie je naša káva. Chceli by sme ísť viac do komiky. Chystáme sitkom, kde bude hrať dvojúlohu bratov dvojičiek  Sveťo Malachovský. Už sa na to veľmi tešíme.

Všimli ste si, ako super funguje Julka so Zdeňkom? Inak, mohli by ste ho dať namiesto Jakuba do Egonovej firmy a prosím, nerušte kočeny.
Pracujeme na tom. A kočeny sú forever. Alfa gama delta!

Prosíme všetci, keď už končí Panelák, tak nech má dôstojný koniec. A hlavne krásny koniec, zaslúžia si to všetci fans po 7 rokoch.
Bude krásny. Ja som plakal, keď som to po sebe čítal.

Nechystá sa nejaký projekt podobný Uragánu či Hurikánu? Ľudia sa potrebujú smiať!
Ano. Ľudia sa potrebujú smiať... to je  naše heslo!

Všimli ste si, že vaša konkurencia na Facebooku používa rovnaké, resp. podobné statusy a výzvy na anketu Telkáč??? Asi zistili, že tie ich nie sú účinné. Nebojíte sa? Andy, hlasoval si aj ty? J
Jasné. ZA búrlivé víno :)

Aký mate telefón? Samsung alebo iphone?
iPhone

Panelák by sa rušiť nemal. Myslím, že treba upraviť vysielací čas, a bude všetko ok. Pokiaľ p. Kraus bude mať ešte nápady.
Posledná veta mi dodala energiu. Ďakujem.

Nech nekončí!
Slnko stoj! Slnko nevychádzaj chcem byť s ňou ... bla bla bla....Nech sa táto noc nekončí – to je Metalinda nie?

Každý má už asi len jednu otázku, či skôr prosbu!!!
Ja viem. Aj ja mám jednu. Skúste nás pochopiť :)

Nenormálne množstvo divákov CHCE, aby Panelák POKRAČOVAL. Otázka: je vám jedno, čo si myslí divák???????
Neviem, koľko je nenormálne veľa. Ono to tu teraz tak pôsobí že hej ale... keď mi ráno chodia čísla sledovanosti tak...zase až tak nenormálne veľa to nie je.

Panelák som začala sledovať, keď som sa presťahovala a začali sa u mňa vážne zdravotné problémy. Panelák je odvtedy súčasťou môjho života. A ďakujem Vám za to. No som smutná, že teraz končí. Pán Kraus, nie je žiadna šanca, ako zachrániť náš seriál?
Eri držím palce – dajte nám šancu, aby sme vám ukázali, že čo všetko okrem Paneláku ešte vieme robiť :)

Pán Kraus... pred pár rokmi som istý čas žila bez telky - takže som nepoznala žiadny seriál, program... Takže bez akýchkoľvek predsudkov som si vybrala práve váš seriál Panelák - a som mu verná dodnes. Už si bez Paneláku neviem predstaviť deň.
Nesmiete byť tak veľmi závislá milá Eleonóra – inak krásne meno – moja teta sa tak volala.

Že či to oznámenie konca paneláku nebude náhodou marketingový ťah...
Odhalili ste nás!

Andy, neberte nám Panelák! Pokračujte, ste naj na Slovensku, tak to teraz nepokazte. Zoberte Divoké kone, to je o ničom.
Divoké kone je kvalitný seriál ktorý je v rámci svojho žánru na vysokej úrovni. Má viac divákov ako Panelák a tí by určite reagovali rovnako ako vy keby sa im posunul na 21:40.

Ja by som si priala, aby sa natáčalo niečo na štýl Susedov alebo Kutyil s.r.o Je veľmi zlá doba a na tých seriáloch sa dodnes viem odreagovať a zasmiať. Minule som vypotila, že by som Vám dala súdny príkaz, aby ste sa zas spojili s Marcinom a natáčali.
Pripravujeme Dvojičky. Nerád by som ich porovnával so Susedmi alebo s Kutyilom ale – bude tam humor. Píšem rád, takže žánrovo to asi bude niekde tam. Pracujem na tom projekte spolu s Broňou Balaškovou a Hankou Lasicovou.

Ufff, to si ani neviete predstaviť koľko toho mám na srdci, takže len v skratke: V minulosti som sa k Vašej tvorbe na seriáli vyjadrila občas mimoriadne kriticky s tým, že s dejom a postavami narábate "láry-fáry". Neodpustila som si niekoľko výtiek.  Ak ste to zaregistrovali, tak to prosím berte s rezervou. Berte to tak, že som náročný a hlavne dlhoročný divák Vášho seriálu a aj napriek mnohým chybám v Paneláku (o ktorých dúfam viete) to zostane jeden z mojich najobľúbenejších a najsledovanejších seriálov. Panelák mi bude chýbať. Teraz tá otázka: Ktorá zo súčasných panelákovských postáv Vám prirástla k srdcu najviac? Pri ktorej ste podľa Vás spravili najväčší pokrok? Pri ktorej postave Vám bolo najviac ľúto, že musela v seriáli skončiť?
Mám rád všetky postavy . Mám rád Bašku a Angie. Bolo mi ľúto za Kordiakom. Najväčší pokrok urobil Maslák.

A ešte len dodám poznámku na okraj, že si myslím, že Panelák mierne utrpel tým, že z toho bol denný seriál. Všimnite si, ako šikovne sa s týmto dokázali vysporiadať iné televízie. Panelák podľa môjho názoru mohol pokojne bežať trebárs 2-krát za týždeň a Divoké kone tiež dva-krát. Vyhovelo by sa obidvom stranám.
Neviem či by to pomohlo. Panelák je písaný ako denný seriál a iné nasadenie mu skôr škodí ako pomáha 

Čo teraz bude s hercami PANELAKU? Zaujíma ma Gabika Marcinková, Didi Mórová a Ján Koleník.
Didi bude v novom sitkome, Janko ide do nového seriálu od tvorcov Koní a Gabika sa určite nestratí. Je krásna a talentovaná a takých nie je veľa.

Pán Kraus, zaujíma ma, kto vám robí kostýmera a dizajnéra. Kaviereň je fakt nemožná, aj s oblečením obsluhy, predtým oveľa lepšie. Druhá otázka, prečo je Zuzka, Sonička v paneláku (osobne som ju poznám), tak umelá s veľa make up, oblečenie ako po staršej sestre?
Kaviareň bol môj nápad. Okej, možno nevyšiel...vidíte – to je to – už mi to nepáli treba končiť. Sonička vyzerá presne tak ako má :)

Chcel by som sa opýtať, či detské celbrity (Sabrinka, Miška) budú obsadené v nových projektoch, či bude táto fb stránka ďalej fungovať a či Andy Kras ešte bude účinkovať v nejakom seriáli napr. Kolabs.
V Kolabse nie, teda zatiaľ ma neoslovili. Miška a Sabrinka sa určite nestratia.

Veľmi smútime, že končí Panelák. Mám dve otázky: Kedy bude finále? Čo bude s ateliérmi, nábytkom a Facebookom Paneláku?
Niekedy v polovici júna je koniec, ateliéry sa zbúrajú a Facebook je večný.

Panelák je super.... škoda že končí . Aký nový seriál chystáte? Určite bude super ako tento náš obľúbený Pandrlák.
Sára milujem ťa! Optimistka ako sa patrí!!!

Prečo ste zmenili účes?
Ja ho nemením... On si so mnou robí čo chce.

Že či sa ešte niekedy panelák vráti a či by nemohol ostať aspoň do Vianoc, aby skončil v takej Vianočnej atmosfére. 
No... už sme to nejako uzavreli a... do  Vianoc by sme už nevládali J

Ktorý herec najviac improvizuje?
Asi Roman Luknár a Imre s Gejzom

Ja Panelák sledujem 5 rokov asi, lebo keď ešte začínal, tak som bola bábätko. Nerušte ho, kľudne by stačilo, keby býval cez víkend alebo raz týždenne.
Mišmaš – neboj, v archíve máš ešte dva roky ktoré si asi nevidela.

Prečo sa bude rušiť panelák a prečo musel Kubo zomrieť?
Kubo bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste ... JA som ho tam neposielal. Je to dospelý človek.

My chceme Panelák...
Veď do júna ho ešte máte

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať či sa ešte niekedy vráti Panelák na obrazovku  Panelák sledujem od jeho začiatku a som jeho verný fanúšik a bude mi za ním dosť smutno.  
Aj mne

Kedy zas začnete hrať s Petrom Marcinom? Ste perfektní komici
Ďakujem...aj v Petrovom mene

Je možný o pár rokov nejaký comeback?
Všetko je možné

Je šanca že bude ešte jedna séria Susedov??? Lebo boli fakt super.
To neviem...ale šanca je tu vždy 

Ktorým žánrom sa vyberie baviť diváka teraz?
Humor...

Nedávno ste slávili 7 výročie a priali ste si ďalších 7 rokov. Talkprečo končíte a prajem si aby sa Kubo vratil, chyba mi tam.
Jedna vec je niečo si priať a druhá vec je vládať...

Čo bude nasledovať po Paneláku ?
JA neviem... ja po Paneláku už chodím spať... ale v programe by to malo byť napísané...

Mňa by zaujímalo, pán Kraus, či pripúšťate aj takú možnosť, že by sa Panelák niekedy v (blízkej/vzdialenej) budúcnosti mohol vrátiť na obrazovky. Ďakujem
Áno...

Panelák i všetky ďalšie seriály majú v paži divákov...tu ide len a len o biznis ľudia...biznis JOJky, ktorí Vy zaplatíte svojími SMSkami. Dokiaľ to budete trpieť tak nebude načo pozerať.
Fu...nechápem... aké SMSky v Paneláku? No...nevadí... ale nad týmto príspevkom budem dlho dumať. Aj keď je pravda, že o biznis tu ide, lebo televízia si musí peniaze na svoje programy zarobiť a musí si ustrážiť aby cena za výrobu nebola vyššia ako cena za reklamu, ktorú vyberie do zadávateľov. 

Andy nedalo by sa to poriešiť aspoň tak, že Panelák 1x alebo 2x do týždňa. Tak ako Keby bolo keby alebo Pod povrchom. Prosíííme!!!
Keby bolo keby aj Pod povrchom to je iný žáner.... to  nie je denný seriál. Mali sme na neho viac času aj viac peňazí.. to sa nedá porovnávať

Som úprimne nas*aná, že Panelák končí! Už sa nebudem mať na čo tešiť každý deň. Tie s*ačky ako Búrlivé víno a podobne stoja za h ..o !
Je to veľmi subjektívny názor ale... na druhej starne veľmi kultivovane podaný...

Nie som seriálový tip, ale Panelák som si veľmi obľúbila. Skutočne ďakujem.
Aj my ďakujeme že si ho pozerala a dúfam že dopozeráš...

Zahrala by som si tam nejakú postavu.
Ok...dohoda

Panelák bol cool do takého 5-teho výročia od vzniku... potom to bola plejáda zamotaných príbehov o konci, ktorých asi ani Andy nemal "šajnu" ako sa to skončí... a teraz moja otázka pre p. Krausa: "Čo tak vymyslieť, dať na papier a zrealizovať príbeh, ktoré sa dotýkajú nás všetkých? Ako ľudia prichádzajú o strechu nad hlavou, ako sa rozpadajú ľudské vzťahy, ako sa dejú násilnosti, v domácnostiach, ktoré nikto nerieši....
Toto by si naozaj chcel pozerať v telke? Nestačí že sa to deje? Ak ťa takéto témy zaujímajú,  tak ti stačí pozerať  správy nie?

Otázku nemám len chcem odkázať, že to celé bola blbosť. Som rada, že končí.
Nechápem...ak to nepozeráš tak ti môže byť jedno, či to končí alebo nie... Ja nepozerám napríklad  Hornú Dolnú, ale je mi úplne jedno koľko sa to bude vysielať...

Ja sa chcem len poďakovať, že konečne ukončil tú nekonečnú telenovelu  Pozerala som prvé 2 série, potom to už začala byť neznesiteľná hlúposť o ničom, kde každý spal s každým.
Nebola to telenovela, ale ako vieš, že každý spal s každým, keď si to nepozerala, Olinka?

Ďakujeme Andy za Panelák a teším sa na ďalší váš seriál.
Ivka ľúbim Ťa

Konečne že končí tá blbosť.
Prečo ťa to žerie keď to nepozeráš? 

Ja mu odkazujem, že mám ho veľmi rada. Toto mu odkážte láskavo, jasné?
To ako mňa?

Tento chlap by sa mal zamyslieť, aký model morálky Slovákom dennodenne prezentoval a vôbec, sláva mu už moc stúpla do hlavy.
Milá Anna, mrzí ma to, ale ak by  sme v seriáli ukazovali, aby zdravé fungujúce vzťahy, tak by to  nikoho nezaujímalo... Naozaj ma mrzí, že je to tak, ale nič s tým neurobím. V komerčnej televízii sa program riadi požiadavkou trhu...

Si frajer!
Aj ty!

Ďakujeme Andy za Panelák a teším sa na ďalší váš seriál.
Ivka, ľúbim Ťa.

Obdivujem vaše schopnosti a eleganciu v písaní...
Vážim si to

Nič v zlom, ale som už viac-menej rada, že Panelák skončí. Pretože už sa dialo príliš veľa nezmyselných hádok, vadila mi tam Monča a malá Miška, ktorá sa správala ako pubertiačka, pričom je ešte len decko. Začínali mi už vadiť niektoré postavy, obmenu som prijala. Ale chcela by som sa opýtať, stretli ste sa s negatívnymi postojmi k role Monči alebo Mišky ?
Stretávam sa s negatívnymi postojmi každý deň. Ale to patrí k mojej práci.. Vážim si aj kritiku pokiaľ je na úrovni..

Dobrý deň chcem sa spýtať, či v tom novom seriáli budú herci z Paneláku a konkrétne ktorí ?  A či sa ešte vráti Panelák? BOL TO VEĽMI DOBRÝ SERIÁL! 
Niektorí sa objavia v nových projektoch.

Veľká škoda že Panelák končí naj naj seriál. No nakoniec je to asi zvyk lebo ho sledujem od začiatku no taký ľahký žáner o živote jednotlivých postáv s pokračovaním a s troškou humoru sa mi páči. Dúfam, že plánujete niečo nové... a mimochodom klobúk dole p. Andy môj prvý seriál ktorý som si nikdy nenechala ujsť... Prajem veľa kreatívnych myšlienok aj financií...
Vďaka. Toto ma naozaj prekvapilo... Aj ja Vám úprimne želám aby sa Vám v živote darilo...

Seriál Panelák bol výborný, ale po skončení máte v zálohe niečo nové, ďakujem.
Máme nechajte sa prekvapiť.

Bude Gogomantv ešte v Paneláku?
Asi nie

Ja by som ho nerušil. Stále má grády. Načo skúšať nový seriál, keď tento má zatiaľ o čom byť a už má svoju fanúšikovskú pevnú základňu.
Dajte nám šancu...

Ďakujem všetkým za otázky, bolo ich naozaj veľa. Snažili sme sa odpovedať na čo najviac NEROVNAKÝCH OTÁZOK. Verím, že sa tu ešte na online všetci stretneme. Prajem Vám pekný deň.