Rozprávková romantika: Barokový kaštieľ v Bernolákove vyráža dych!

Nie nadarmo ho nazývali slovenským Versailles!

Obyvatelia Bernolákova sa dočkali veľkej udalosti - zrekonštruovali barokový kaštieľ Theresia Chateau. Budova síce stojí už storočia, ale uplynulých 70 rokov len chátrala. Opadaná omietka, zničená strecha či zanedbané okná nebolo zrovna to, čím by sa široko-ďaleko vynímala a to aj napriek tomu, že ju obklopovali a stále obklopujú luxusné golfové ihriská. Všetko sa ale zmenilo, keď sa kaštieľa ujal vizionár, architekt a investor Jaroslav Kachlík. Ten sa rozhodol budovu zrekonštruovať. "Chcel som vrátiť minulosť a slávu kaštieľa do súčasnej doby," prezrádza. Kaštieľ v ére Esterházyho slúžil ako jeho letné sídlo. "Práve tu sa stretávali ľudia z celého sveta a ja som chcel, aby toto miesto opäť ožilo. Chcel som mu vdýchnuť život v novom čase, aby tá pamiatka nebola mŕtva a muzeálna, ale aby prinášala radosť ľuďom," vysvetľuje Jaroslav Kachlík.

​Kaštieľ v Bernolákove si dal postaviť príslušník grófskej vetvy Esterházyovcov, chorvátsky bán a krajinný sudca Jozef Esterházy v rokoch 1714-1722 podľa plánov vtedy najvýznamnejšieho architekta Johanna Bernharda Fischera z Erlachu. Kaštieľ neskôr navštevovali aj príslušníci viedenského dvora, ktorí si ho obľúbili. Veľmi rada ho navštevovala napríklad Mária Terézia, ktorá v ňom dokonca v roku 1766 oslavovala svoje narodeniny. V roku 1910 ho navštívil americký prezident Theodore Roosevelt, ktorý prišiel na súkromnú návštevu.

Kaštieľ je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok. Jeho súčasťou je aj reštaurácia zariadená v štýle Ľudovíta XIV. Luxusné miesto je uprostred historického parku. V jeho areáli sa nachádza aj golfové ihrisko a k dispozícii sú i tenisové kurty, či lukostrelecký a rybolovový areál.

Nová podoba kaštieľa, ktorý je asi 20 minút jazdy od Bratislavy, naozaj vyráža dych. Asi sa nenájde človek, ktorého by nezaujali honosné sály s originálnymi maľbami z 18. storočia, terasy či vnútorné nádvorie s majestátnou bronzovou fontánou od toskánskych umelcov. Miesto ako stvorené na oddych, relax či cestovanie v čase.

Reláciu Postavíme, opravíme, zveľadíme sledujte už dnes o 16:10 hod. na JOJke!