Decká z Prázdnin už zase derú lavice: Ako prežívali návrat do školy?

Školský rok sa už síce oficiálne začal, no stále je to všetko akési kostrbaté kvôli pandémii koronavírusu. Ten v marci paralyzoval svet a Slovensko sa dokonca úplne izolovalo od svojho okolia. Akoby sa život na nejaký čas zastavil. Platilo to aj pre žiakov, ktorým sa z večera do rána začali neplánované prázdniny. Ako to prežívali decká zo seriálu Prázdniny?

Koronavírus v marci ochromil Slovensko a tak sa naši najvyšší zákonodarcovia rozhodli konať. Zatvorili vtedy nielen hranice, ale aj školy. Deti a žiaci tak zo dňa na deň zostali doma s rodičmi a začali sa im neplánovane predĺžené prázdniny. Nakoniec až do júna sa do školských lavíc nevrátili. Ako to prežívali decká zo seriálu Prázdniny?

Karolíne Kubánkovej, ktorá v seriáli hrá Lily, škola veľmi nechýbala. "Online vyučovanie mi celkom vyhovovalo. Skôr mi chýbali krúžky ako Ludus a tanečná, na ktorú chodín od piatich rokov. Aj keď aj to sme mávali online, ale nebolo to ono," priznala. Nepáčila sa jej ani len predstava toho, že by v triede mala sedieť v rúšku. "Aj napriek tomu, že som si zadovážila pár naozaj pekných, bojím sa, že keď to budem mať polovicu dňa na sebe, nebudem sa vedieť sústrediť. Vonku sa s tým dá vydržať aj dlhší čas, ale vo vnútri mám vždy pocit, že nemám dosť kyslíka," vyznala sa. Uvedomuje si však, že zdravie je na prvom mieste. "Chápem, že je to pre našu bezpečnosť, preto ho budem poctivo nosiť," uzavrela.

​Škola naopak chýbala Adélke Heftyovej, ktorá hrá v seriáli Anežku. "Chýbali mi najmä spolužiaci, keďže sme sa vôbec nestretávali... Celkovo m=a vlastne školu rada, to hovorím úprimne, najviac ma baví matika a dejepis, v tomto sme si so seriálovou Anežkou podobné. Na septembrový návrat som sa už tešila, aj keď je ťažké dostať sa do starých koľají," prezradila. Tiež mala, rovnako ako Karolína, výhrady k rúškam. "Nebude to príjemné, v rúšku sa mi zle dýcha. Chápem, že treba dbať na bezpečnosť, na druhej strane mi logicky nesedí, že mladší žiaci rúška nosiť nebudú," pozastavila sa nad rúškami tretiačka osemročného gymnázia.

Michaela Rovňáková, ktorá hrá v seriáli Máriu Jančichovú, si neplánované prázdniny vôbec neužila. "Ja som pocit prázdnin vôbec nemala. Každý deň som mala online vyučovanie a veľa úloh, takže som mala každý deň kopec roboty. Ani som nemala pocit, že by mi ´plnohodnotné´ vyučovanie chýbalo. Pokojne by som študovala online až do maturity, len by som nechcela byť celý deň zatvorená v izbe," prezradila jej dojmy zo vzniknutej situácie. Rúško na tvári počas vyučovania si ani ona nevedela predstaviť. "Neviem si predstaviť, že budem sedieť v triede! To, či v rúškach, alebo bez nich už nie je pre mňa podstatné. Možno sa po pár týždňoch situácia zmení a zase budem môcť zostať doma," priala si.

Ani Samuel Kennedy nemal od marca pocit prázdnin. "Mali sme online vyučovanie. Áno, nedá sa to porovnať s reálnou školou, ale predsa tam musela byť istá snaha. Niekedy som mal pocit, že učenia bolo ešte viac. Do školy sa však teším. Najmä na spolužiakov, nový ročník, nové výzvy," priblížil. Vyučovanie v rúšku si predstaviť síce vedel, no príjemné mu to vôbec nebolo.

Nenechajte si ujsť ani zajtra skvelý seriál Prázdniny už o 20:35 hod. na JOJke!

Tagy: Prázdniny